Linkovi

Al-Qaida i dalje nastoji da se domogne hemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja


Direktor obavještajne službe Sjedinjenih Država John Negroponte ocijenio je nedavno da je postignut značajan napredak u borbi protiv globalnog terorizma. Govoreći pred Odborom američkog Senata za obavještajne poslove gospodin Negroponte je istakao da su određeni uspjesi ostvareni protiv islamskog ekstremnog terorizma rezultat saradnje sa prijateljima i saveznicima širom svijeta.

U najvećem broju slučajeva ometanje i sprečavanje djelovanja al-Qaide u 2005. godini, po riječima gospodina Negropontea, bio je rezultat napora američkih saveznika samostalno ili uz pomoć Sjedinjenih država.

Odlučnost pakistanskih vlasti dovela je do hvatanja nekih istaknutih tereorističkih vođa, riješenost Saudijske Arabije da se usprotivi širenju terorizma je takođe porasla, saradnja Sjedinjenih Država sa Španijom postala je čvršća nakon terorističkih napada u Madridu prije dvije godine, Britanija je već dugo najbliži partner Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma, Australija, Kanada, Francuska i mnoge druge zemlje ostale su jaki saveznici - istakao je gospodine Negroponte tom prilikom i posebno naglasio.

NEGROPONTE : Ključni elementi al-Qaide u svojim bazama duž pakistansko-afganistanke granice još uvijek su u stanju da kuju planove i vrše pripreme za terorističke napade protiv Sjedinjenih Država i drugih ciljeva širom svijeta.

Al-Qaida i dalje nastoji da se domogne hemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja - takođe je istakao direktor američke obavještajne služe John Negroponte u svom nedavnom istupu pred članovima Odbora za obavještajne poslove američkog Senata.

I predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush je u više navrata izjavio da teroristi poput Osame bin Ladena ne prezaju od terorističkih akcija i masovnih ubistava i da svi moraju njihove namjere i prijetnje shvatati vrlo ozbiljno.XS
SM
MD
LG