Linkovi

Preživjeli uposlenici restorana iz srušenog tornja u New Yorku otvorili novi restoran


U gradu kao što je New York, koji ima preko 15 hiljada restorana, veoma je teško privući pažnju. Ali novi restoran nazvan Colors, Boje, je drugačiji zbog svojih vlasnika--grupe preživjelih imigranata, svojedobno uposlenika iz restorana Prozori u svijet, koji se nalazio na vrhu jednog od tornjeva nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra koji je uništen u terorističkim napadima 2001.

Kako iz New Yorka izvještava Barbara Schatzeoau, restoran Colors ima misiju.

Jedna od najupečatljivijih slika terorističkih napada 11 septembra 2001 na New York je slika čovjeka obučenog u bijelo, sa kapom šefa kuhinje okrenutoj ka dole, koji pada ka zemlji. On je naime skočio sa 106 sprata kako bi pobjegao iz plamena i požara. Više od 70 zaposlenih i 100 mušterija restorana Prozor u svijet je poginulo. Sada preživjeli uposlenici restorana, konobari, konobarice, kuhari, vode svoj vlastiti restoran, nazvan Boje.

Za radnike kao što je barmen Patricio Valencia, restoran je odavanje pčasti svojim poginulim kolegama, kao i simbol nezavisnosti.

Nakon tragedije, bilo je jako teško naći posao. Nakon 3 godine rada, svake sedmice, svakog mjeseca, ovo je konačno realnost, kaže on.

Vlasnici novog restorana, koji predstavljaju preko 20 zemalja, doprinose s receptima iz svojih vlastitih zemalja, dajući restoranu jedinstvenu međunarodnu karakteristiku: tu se nude jela iz Kolombije, s Filipina, Tajlandska piletina, italijanski rižoto, salata od školjki s Haitija, kolači od riže iz Perua.

Fekkad Mamdouh kaže da su hrana i atmosfera u ovom restoranu drugačiji.

”Glavni kuhar je radio sa svakim uposlenim kako bi uzeo nešto iz njegove zemlje i napravio nešto ukusno. To je nevjerovatno. Svako priča o hrani i usluzi.“

Generalni menadžer Stefan Mailvaganam kaže da čak i unutrašnji dizajn s dekorom iz 30-tih godina prošlog vijeka, kao i zidovi prekriveni mapama, nose poruku.

Iz perspektive američke istorije, to je bio period velikih društvenih reformi,kada se dosta toga dešavalo, kao što je postizanje društvene sigurnosti u Americi. Mi ne kažemo samo da smo iz cijelog svijeta, već također i slavimo činjenicu da je Amerika zemlja imigranata. I stoga smo izložili mape svuda..., kaže gospodin Mailvaganam i dodaje da dobijanje 2 miliona dolara za financiranje za biznis čiji su vlasnici radnici nije bilo lako, osobito kada su ti radnici imigranti.

”Ovdje smo da dokažemo da to možemo uraditi. Da dokažemo da postoji i drugi način da se to postigne i da je timski rad često bolji nego rad pojedinca. Već smo prošli kroz najgore, ali će biti potrebno da većina ljudi vjeruje u poruku ovog restorana kako bi on postigao uspjeh.“

Početne kritike su dobre,iako je konkurencija jaka i Stefan Mailvaganam zna da je dosta toga pod znakom upitnika.

Mislim da je loša činjenica da mnogi restorani doživljavaju neuspjeh, ali mnogo toga je u pitanju. Ambicije i misija ovog restorana su plemeniti, stoga želimo da on bude uspješan, kaže Stefan Mailvaganam.

XS
SM
MD
LG