Linkovi

Islamski lideri iz cijelog svijeta pozivaju na smirivanje napetosti


Sve više se rasplamsavaju prosvjedi zbog danskih karikatura poslanika Muhammeda, usprkos pozivima islamskih lidera, i cijeloga svijeta na smirenje.

Palestinski militanti, pripadnici vojnog krila Fataha, njih oko 4 stotine, organizovali su proteste u gradu Rafah u Pojasu Gaze. Centralni dio protesta bilo je pucanje u veliki plakat sa likom danskog premijera i paljenje danske zastave.

U gradu Gaza desetine Palestinaca je takodje izišlo na ulice u znak protesta tražeći javno izvinjenje Danske zbog objavljivanja spornih karikatura.

Nakon što je objavljivanje karikatura osudio vrhovni šiitski vjerski lider, ayatollah Ali al-Sistani, u Basri su protestrali učenici islamske škole, a bilo je i demonstracija i u drugim iračkim gradovima. Ayatollah al-Sistani je u svojoj poruci vjernicima, medjutim, dio krivice prebacio i na militantne muslimane, koji su kako je rekao, i sami doprinijeli izopačavanju islama.

U Indoneziji, najnaseljenijoj muslimanskoj zemlji u svijetu, diplomatsko osoblje danskih predstavništava je pozvalo sve gradjane Danske da napuste Indoneziju, a protesti su ponovo organizirani pred danskom ambasadom u Jakarti

Pet hiljada Muslimana u pakistanskom gradu Peshawaru je palilo lutke u liku danskog premijera, a prosvjednici su se, takodjer, okupili pred danskom ambasadom u Kabulu.

U Afghanistanu su 4 prosvjednika ubijena tokom demonstracija u blizini baze NATO saveza.

Od reakcija iz islamskog svijeta treba još pomenuti da je vrhovni iranski lider, ayatollah Ali Khamnei za karikature okrivio cionističku zavjeru, i dodao kako su karikature objavljene u prvom redu kako bi posvadjale Muslimane i Kršćane. Iranski su prosvjednici bacali zapaljive bombe na dansku ambasadu u Teheranu, drugi dan zaredom.

Britanska policija navodi da je uhapsila čovjeka koji je bio obučen kao napadač samoubica na prosvjedu protiv objavljivanja karikatura. Oni danas navode da je Omar Khayam uhapšen u Bedfordu zbog narušavanja uvjeta svog uvjetnog puštanja na slobodu. Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova je za Associated Press izjavio da bi on, ukoliko njegovo ponašanje bude razlog za zabrinutost, mogao biti vraćen u zatvor.

XS
SM
MD
LG