Linkovi

Reis Cerić osudio eskalaciju nasilja u nekim islamskim zemljama


"Islamska zajednica najoštrije osuđuje nedolično prikazivanje lika Muhammeda a.s. i traži od evropskih medija da, u ime slobode od straha i ponižavanja, prestanu sa širenjem islamofobije. Zato predlažem da se ova 2006. godina proglasi 'međuvjerskom i međukulturnom godinom dijaloga u Evropi'", rekao je na današnjoj press konferenciji reis IZ u BiH Mustafa ef.Cerić.

Cerića su jutros posjetili i ambasadori Danske i Norveške, i tom prilikom uručeno mu je pismo danskog premijera u kojem se objašnjava da su se danske novine izvinile zbog objavljivanja spornih karikatura. Norveška vlada se, u ime norveškog naroda, izvinjava muslimanima.

"Pozivam da svi muslimani prihvate ovakve isprike koje dolaze od evropskih političara, kako ne bi produbljivali rane", rekao je Cerić, osudivši eskalaciju nasilja koje se dogodilo u nekim islmaskim zemljama. Što se tiče za sutra najavljenih mirnih protesta u Sarajevu, Cerić ističe da je BiH slobodna i demokratska zemlja, te da su protesti slobodni.

Međutim, reis Cerić natavlja: "Mi nemamo namjeru organizirati nikakve proteste, a sa ovom press konferencijom IZ BiH iskazuje protest, i to je dovoljno. Oni koji budu protestvovali, trebaju da to održe na miran način".

Danska ambasada u Sarajevu primila je danas lažnu telefonsku prijetnju o postavljenoj bombi. Nakon pregleda prostorija utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi.

XS
SM
MD
LG