Linkovi

Nema pune suradnje sa haškim Tribunalom u Beogradu, još manje u RS


Bila je ovo još jedna redovna posjeta regionu, tužitlejice del Ponte. Ponovila je i ovoga puta, manje -više, poznate stvari. Šest haških optuženika, među kojima Karadžić i Mladić, još uvijek su u bjekstvu. Nema pune suradnje sa haškim Tribunalom u Beogradu, još je manje ima u RS.

Već šest godina, kako sama ističe, ponavlja da je Mladić u Beogradu.

Za mjesto gdje se Karadžić skriva, nije sigurna: Potrebna je aktivnija djelatnost obavještajnih službi, jer ja ne znam, da li se Karadžić nalazi u RS, u BiH, ili u Sbriji i Crnoj Gori.

Ja sam tužiteljica koja hoda okolo, umjesto da sjedi u sudnici, rezignirano zaključuje gospođa del Ponte, podsjećajući po ko zna koji put na srebreničku tragediju: Oni koji su najodgovorniji za genocid u Srebrenici, Mladić i Karadžić, još uvijek su na slobodi. Ja više ne mogu prihvatiti riječi i obećanja o punoj surandji, koja nikako ne dolazi.

Odgovarajući na pitanje hoće li sankcionirati one koji nisu spremni za punu suradnju sa Hagom, visoki predstavnik Christian Schwarz Schiling, koji je danas ugostio gospodju del Ponte, ističe da će svoje bonske ovlasti, koristiti samo u dva slučaja: ukolik ose pojavi opasnost za mir u BiH, i u slučaju nesuradnje s međunarodnim Sudom u Hagu.

XS
SM
MD
LG