Linkovi

To nije način na koji muslimani treba da odgovore


U povodu karikaturalnog prikazivanja božijeg poslanika Muhameda, protesta i nemira koje je to izazvalo medju muslimanima u svijetu, lideri muslimana u Americi razgovarali su u Washingtonu sa ambasadorom Danske u Sjedinjenim Državama.

Nihad Awad, izvršni direktor Vijeća za islamsko-američke odnose je razgovore opisao kao konstuktivne i pozitivne.

Nihad Awad, Vijeće za islamsko-američke odnose, Washington:
Istražili smo šta se desilo i kako je počelo. Potvrdili smo da su te karikature za muslimane uvredljive i napadačke, i ne samao da je crtanje lika božijeg poslanika Muhameda zabranjeno, nego mislim da ne ne prihvatljivo crtanje bilo koje religijske figure na takav ponižavajući i uvrjedljiv način. Sretni smo što smo čuli stajalište danske vlade koje treba stalno ponavljati u muslimanskom svijetu, da oni osudjuju taj čin.

Mahdi Bray, izvršni direktor Fondacije američkih muslimana za slobodu društva se slaže sa ocjenama gospodina Awada i kaže da je važno uspostaviti dijalog medju vjerama.

Mahdi Bray, Fondacija američkih muslimana za slobodu društva:
Razgovarali smo o tome šta je najbolje da muslimani u Evropi, posebno u Danskoj učine da od ovoga imaju koristi, u smislu bolje integracije u zajednice u kojima žive. To je svakako jedan od problema, nije u pitanju samo religioznost, imigracija je sigurno veliki problem u Evropi. Ono što je važno, i na što smo ukazali je značaj uspostavljanja dijaloga medju vjerskim tradicijama jednako kao i unutar sekularnih zajednica. I na kraju, ono što smo jasno rekli, mi smo protiv svakog oblika nasilja u odgovoru na učinjene uvrede. To nije način na koji muslimani treba da odgovore. Mi želimo da odgovorimo na dostojanstven način, pun razumjevanja, proaktivan način, a ne u obliku nasilja. Prema tome mi osudjujemo, jednako kao što osudjujemo karikature, mi takodjer osudjujemo bilo koji oblik nasilja kao reakciju na te užasne karikature.

Zvanično administracija predsjednika Busha, uz izaražavanje razumjevanja za ljutnju i uvrjedjenost muslimana, osudjuju nasilne proteste i traže od vlada da poduzmu odgovarajuće korake na smanjivanju napetosti.

XS
SM
MD
LG