Linkovi

Prosvjedi muslimana se nastavljaju širom svijeta


Razljućeni objavljivanjem karikatura sa likom božijeg poslanika Muhameda u Evropi, muslimani nastavljaju prosvjede širom svijeta, usprkos pozivima islamskih lidera na smirivanje.

U Afganistanu su tri osobe ubijene kada je policija otvorila vatru kako bi rastjerala na stotine prosvjednika u istočnoj provinciji Laghman. Prosvjedi su također održani u blizini danskog konzularnog ureda u Kabulu.

U Indiji je na stotine studenata muslimana organziralo bučne prosvjede u New Delhiju i zapalilo dansku zastavu prije nego je policija rastjerala masu.

U Somaliji je poginuo jedan mladić kada su prosvjednici napali policiju. Relativno mirni prosvjedi su također održani u Maliju i Nigeriji.

Iranski prosvjednici su kamenjem i dimnim bombama gađali austrijsku ambasadu u Teheranu, uzrokujući određenu štetu.

Danska je pozvala svoje građane da izbjegavaju odlaske u muslimanske zemlje nakon što su danska diplomatska predstavništva zapaljena u Libanu i Siriji. U subotu je u Damasku zapaljena norveška ambasada.

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan je pozvao muslimane da prihvate izvinjenje danskih novina koje su prve objavile karikature. Francuski ministar vanjskih poslova je također pozvao na uspostavu mira.

Pariški ured lista France Soir je danas poslije podne evakuiran nakon prijetnje bombom. Policija je pretražila sve prostorije, ali nije ništa našla. France Soir je jedan od nekoliko evropskih listova koji su objavili kontroverzne karikature.

XS
SM
MD
LG