Linkovi

Cristian Schwartz- Schilling - Suradnja sa Hagom ostaje medju prioritetima


Visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Švarc Šiling poručio je danas u Banjaluci da je jedan od prioriteta u narednom periodu saradnja sa Haškim tribunalom. Šiling se danas sastao sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem, premijerom u tehničkom mandatu Perom Bukejlovićem i mandatarom za zastav Vlade RS, Miloradom Dodikom.

Jedan od prioriteta u narednom periodu biće saradnja sa Haškim tribunalom na suštinski način poručio je prilikom prve zvanične posjete Republici Srpskoj, u svojstvu visokog predstavnika međunarodne zajednice, Kristijan Švarc Šiling. On je, takođe, istakao značaj ekonomskih reformi i realizacije zadataka iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom naglasivši da odgovornost za buduće političke događaje mora biti u rukama domaćih političara. S tim u vezi on je podržao izbor Milorada Dodika za mandatara za sastav Vlade Republike Srpske.

«Veoma cijenim to što je cilj predsjednika Republike Srpske bio da se ne proizvede destabilizacija ni u Republici Srpskoj ni u Bosni i Hercegovini,» istakao je Šiling.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić je posebno istakao značaj evroatlanskih integracija u narednom periodu.

«Slažem se da ovo buduće vrijeme treba da bude vrijeme u kome ćemo ostvariti ključni cilj a to je da do kraja ove godine imamo sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom Unijom koji je potpisan i koji otvara jednu novu stranicu o budućnosti ove zemlje a to znači da domaće političke snage i autoriteti moraju preuzeti potpunu odgovornost za budućnost ove zemlje.»

Kristijan Švarc Šiling se danas u Banjaluci odvojeno sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske u tehničkom mandatu Perom Bukejlovićem te novoizabranim mandatarom za sastav entitetske Vlade, Miloradom Dodikom. Tom prilikom, Dodik je istakao da očekuje da će razgovori sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka o izboru ministara biti završeni do 9. februara a da bi nova Vlada trebala biti konstituisana najkasnije do 20.februara.

XS
SM
MD
LG