Linkovi

Karikature su uvrijedile muslimane, ali to nije opravdanje za nasilje


Sve širi protesti, vezani za objavljivanje koarikatura božijeg poslanika Muhameda, prvo u danskoj, a potom i u štampi širom Evrope, rezultirali su i reakcijom Evropske komisije. Ona je uslijedila nakon što je napadnuta i uništena kancelarija tehničke podrške Evropske Unije u Gazi, te napadnuta diplomatska predstavništva skandinavskih država.

Glasnogovornik Evropske komisije, Johannes Laitenberger:

"Komisija najsnažnije osudjuje nasilje počinjeno tokom prošlog vikenda. Predsjednik Komisije je razgovarao sa premijerima Danske i Švedske i izrazio je podršku ovim članicama Unije. Komisija u potpunosti podržava dosadašnje reakcije Evropske unije, koordinirane od strane austrijskog predsjedništva. Komisje vjeruje da su karikature uvrijedile brojne muslimane širom svijeta, medjutim, to nije opravdanje za nasilje koje je počinjeno".

U Evropskoj komisiji je potvrdjeno da se "u ovoj fazi" ne razmatra evrentualna suspenzija finansijske pomoći Palestini, kojoj je EU najveći pojadinačni donator. Medjutim, dodaje se da su u toku intezivne konslutacije perdsjednika Evropske Komisije, Manuela Barrosa i austrijskog predsjedništva EU po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG