Linkovi

Carla del Ponte nakon Beograda dolazi u Sarajevo


U sklopu turneje po zemljama Balkana, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, je u Beogradu izjavila da Srbija ne čini dovoljno kako bi optuženike za ratne zločine privela licu pravde. Ona je rekla da su joj potrebni konkretni rezultati u potrazi za Ratkom Mladićem i ostalih pet optuženika koji su još uvijek na slobodi.

Gospođa del Ponte je to izjavila nakon razgovora sa srbijanskim zvaničnicima, uključujući i ministra odbrane Zorana Stankovića. Gospođa del Ponte insistira da se Mladić krije u Srbiji, dok zvaničnici u Beogradu i dalje tvrde da ne znaju gdje se on nalazi.

Evropska unija je zaprijetila da će otkazati pregovore o pridruživanje zakazane za ovaj mjesec sa Srbijom i Crnom Govorom ukoliko se ne poboljša suradnja s Hagom.

Nakon Beograda, sutra gospodja del Ponte boravi u Sarajevu. Ona će se, izmedju ostalih, sastat i sa novim Visokim predstavnikom za BiH, Christianom Schwarz Shilingom. Iz OHR-a je saopćeno da će gospodin Schwarz Schiling na tom sastanku potvrditi svoju punu posvećenost osiguranju potpune suradnje vlasti BiH sa Haškim Tribunalom.


XS
SM
MD
LG