Linkovi

Demokracija zove – Islamisti odgovaraju


U posljednjem govoru O stanju nacije. predsjednik Bush je ponovo pozvao arapski svijet da prihvati demokraciju i slobodne izbore. Medjutim, nedavni izbori u Egiptu, Iraku i Palestini su pokazali da demokracija u arapskom svijetu može dovesti na scenu neke političke snage koje nisu prijateljske prema Sjedinjenim Državama. Šta o tome kažu neki od američkih političkih analitičara?

Sjedinjene Američke Države podržavaju demokratske reforme širom Srednjeg Istoka, rekao je predsjednik Bush, tvrdi da će širenje demokracije u Iraku i širem području Srednjeg Istoka donijeti koristi cijelom regionu. Medjutim, nedavni dogadjaji pokazuju da su korist od toga imale islamske grupe na račun sekularnih, autoritarnih režima. Uz to, palestinski izbori su pokazali da pro-Američka struja ne pobjedjuje uvijek, čak i kada su Sjedinjene Države glavna snaga koja promovira demokraciju u regionu.

Marina Ottaway, iz Carnegie zadužbine za medjunarodni mir, kaže da Sjedinjene Države trebaju modificirati svoj pristup.

Marina Ottaway, Carnegie:
Sada očekujem da će Sjedinjene Države biti oprezne kod insistiranja na izborima što je prije moguće, posebno izborima na državnom nivou jer je postalo sasvim jasno da kada demokracija zove, islamisti odgovaraju.

Gospodja Ottaway kaže da će autoritarni režimi izgubiti na slobodnim izborima, i ako pobjede islamisti, Sjedinjene Države mogu sa njima raditi.

Marina Ottaway, Carnegie:
U većini tih organizacija postoji krilo koje se zalaže za demokraciju, i oni su medju najboljim zagovoračima demokracije koje sada možete naći na Srednjem Istoku. I ja mislim da oni zaista misle ono što kažu, mada, znate, ima uvijek sumnje je su li to tek taktičke izjave. Ja mislim da u svim tim islamskim organizacijama postoje grupe koje vjeruju u vrijednosti demokracije i koje su spremne na kompromise ukoliko su oni neophodni.

Ostali analitičari kažu da nema demokratske alternative za islamiste jer su neizabrani režimi zatvarali i progonili sve druge opozicione grupe.

Christin Nazer, direktor komunikacija na Arapsko-Američkom institutu u Washingtonu kaže da Sjedinjene Države trebaju pomagati umjerene struje u arapskim zemljama.

Christin Nazer, Arapsko-Američki institut Washington:
Mislim da je najbolja strategija za Sjedinjene Države da ojačaju umjerene snage, kroz pomoć, gradnju institucija, ekonomski razvoj, trgovinu...postoji toliko puno načina da Amerika pomogne umjerenim. Ne trebaju Sjedinjene Države doći i kazati da nisu zadovoljni rezultatom izbora, pametnije je, posebno u Arapskom svijetu, pomoći umjerenim snagama da ojačaju i doensu promjene koje iz toga mogu izaći.

Doktor Tamara Cofman, iz Saban Centra za Srednji Istok u Washingtonu kaže da za Sjedinjene Države nema alternative i da moraju biti umješane u demokratizaciju Srednjeg Istoka.

Tamara Cofman, Saban - Centar za Srednji Istok u Washingtonu:
Američki angažman u regionu je činjenica, američki strategijski interesi u regionu su jaki i brojni, tako da Sjedinjene Države, prirodno, ne mogu zauzeti neutralno stajalište u tom dijelu svijeta. Sjedinjene Države će ostati angažirane na ovaj ili onaj način. Prema tome, mislim da je važno, pametno je od strane Sjedinjenih Država da stanu na stranu demokracije i slobode u regionu.

Uz to, analitičari kažu da Amerika treba da nadje način na koji će raditi sa pobjedničkim islamistima, istovremeno radeći na promoviranju demokracije.

XS
SM
MD
LG