Linkovi

Nastavljaju se protesti muslimana


Danski premijer Anders Fogh Rasmussen se danas u Kopenhagenu sastao s više od 70 diplomata iz islamskih zemalja - u daljim nastojanjima da se smiri situacija izazvana serijom karikatura objavljenih u danskim , a potom i u novinama još nekoliko evropskih zemalja. Radi se o karikaturama na kojima se izmedjuostaloga prikazuje i poslanik Muhammed sa ahmedijom oko glave u obliku bombe. Danski je premijer kazao pozvanima da je jako uznemiren zbog svega što su karikature izazvale, ali nije ponudio službeno izvinjenje danske, dodajući da Danska poštuje slobodu govora i da vlada nema kontrolu nad novinama.

Same danske novine su se službeno ispričale za karikature, ali su naglasile da u demokratskom svijetu postoji sloboda riječi; no službeni London je ponavljanje spornih karikatura širom Evrope nazvao neukusom i neosjetljivošću, dok je glasnogovornik State Departmenta izjavio da je stajalište Washingtona da su karikature istinski uvrijedljive. Mi u potpunosti priznajemo i štujemo slobodu govora, ali ona se mora provoditi odgovorno i pošteno - kazao je Kurtis Cooper. Izazivanje vjerske ili etničke mržnje na ovaj način - namjerno - nije prihvatljivo, satajalište je američkog State Departmenta.

U medjuvremenu je danas i francuski lider Jacques Chirac, nakon sastanka s liderima Francuskog Islamskog Vijeća, pozvao gradjane da religiozna vjerovanja tretiraju s poštovanjem i odgovornošću. Prosvjedi i bojkoti danskih prozivoda nastavljaju se širom muslimanskog svijeta.

XS
SM
MD
LG