Linkovi

U subotu bi se trebao znati mandatar vlade RS


Razgovorima sa čelnicima PDP-a i Srpske radikalne stranke, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić okončao je danas u Banjaluci, konsultacije za izbor mandatara za sastav nove entitetske Vlade. Očekuje se da će ime mandatara biti saopšteno sutra.

Partija demokratskog progresa smatra da predsjednik Republike Srpske treba da mandat za sastav nove entitetske Vlade povjeri lideru SNSD-a, Miloradu Dodiku. Poručio je ovo danas u Banjaluci, nakon konsultacija sa Draganom Čavićem, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

«PDP smatra da nakon što je najveća stranka SDS izgubila većinu u Narodnoj Skupštini da je prirodno da se drugoj stranci po snazi, Savezu nezavisnih socijaldemokrata da mandat da oni pokušaju da formiraju većinu i mi smatramo da je to jedino prirodno i logično rješenje u uslovima u kojima se nalazimo.»

Predsjednik Srpske radikalne stranke, Milanko Mihajlica je saopštio da će ova partija podržati onog mandatara koji dobije podršku srpske skupštinske većine, odnosno, da je za radikale neprihvatljivo da Vladu čine i predstavnici SDA, Stranke za BiH i SDP-a.

«Srpska radikalna stranka je spremna da podrži Neđu Đurića kao mandatara za sastav nove Vlade pod uslovom da prihvati naš koncept, i ono što je još posebno bitno je to da se Vlada Republike Srpske obaveže da ne prihvata prenos nadležnosti sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu.»

Razgovorima sa predstavnicima PDP-a i radikala predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić je završio konsultacije za izbor mandatara za sastav entitetske Vlade i očekuje se da će njegovo ime biti saopšteno sutra.

XS
SM
MD
LG