Linkovi

Situacija sa iranskim nuklearnim naoružanjem u kritičnoj fazi


Direktor Nacionalne obavještajne agencije John Negroponte je izjavio da Sjedinjene Države vjeruju da Iran još uvijek nema nuklerano oružje niti gorivo potrebno za njegovu proizvodnju. On je senatskom odboru za obavještajna pitanja međutim rekao da je iranski nuklearni program i dalje pitanje od neposredne zabrinutosti. Gospodin Negroponte je također rekao da je najveći dio liderstva al-Qaide eliminiran, ali da ta teroristička mreža i daje kuje zavjere i priprema napada protiv Sjedinjenih Država i drugih meta. Po pitanju Sjeverne Koreje, on je rekao da ta Sjedinjene Države vjeruju da ta zemlja vjerovatno ima nuklerno oružje, i da predstavlja prijetnju po pitanju širenja tehnologije oružja u svijetu.

U isto vrijeme šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradei je saopćio da je situacija po pitanju iranskog nuklearnog programa u kritičnoj fazi, premda je naglasio da se ne radi o krizi.

Gospodin El Baradei je ovo izjavio danas na početku dvodnevnog sastanka u Beču gdje će biti saslušan evropski slučaj po pitanju iranskog nukelarnog programa.

Gospodin El Baradei je kazao da Iran još uvijek može poduzeti mjere da izgradi povjerenje i da ne predstavlja izravnu prijetnju. Iranski zvaničnici su danas kazali da bi Teheran smanjio suradnju sa ovom agencijom UN-a ukoliko bude prijavljena Vijeću sigurnosti.

XS
SM
MD
LG