Linkovi

Karadžić i Mladić više nisu u BiH


Komandant EUFOR-a general Gian Marco Chiarini rekao je danas, na prvoj press konferenciji koju je održao nakon preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, da ima iste informacije kao i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu Luis Veber a to je da optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić više nisu u BiH

"Očito general Veber i ja imamo istu sliku o tome i raspolažemo istim informacijama. Koliko ja znam, Karadžić i Mladić više nisu ovdje" - rekao je Chiarini u Štabu EUFOR-a u Butmiru kod Sarajeva.

U protekla dva mjeseca EUFOR je dva puta pružao podršku lokalnim vlastima u njihovoj potrazi za haškim optuženicima, što ostaje jedan od naših prioriteta.

„Mi smo potpuno predani radu na njihovom privođenju. Naravno, hapšenje optuženih za ratne zločine je prije svega odgovornost lokalnih organa, ali mi ne oklijevamo kada nam se ukaže prilika za akciju“

Prema informacijama kojima raspolaže EUFOR u BiH nema terorista, jer bi, u suprotnom, bile preduzete akcije, no, general Chiarini ističe,da je oprez i dalje neophodan, jer su sve zapadne zemlje, uključujući i BiH, izložene tom problemu.

Kao jednu od najvećih opasnosti za stabilnost BiH, na čijem će otklanjanju EUFOR ubuduće pojačano raditi, jeste veliki broj kako ilegalnih skladišta oružja, tako i velika količina loše uskladištenog oružja, ističući da je zemlja “preplavljena oružjem:

„EUFOR će nastaviti vršiti pritisak i poduzimati aktivnosti na svakom mjestu gdje se eksplozivi drže u neadekvatnim sigurnosnim uvjetima, bilo to u „Vitezitu“ ili na nekoj od 50 lokacija u BiH gdje su uskladištene opasne materije“.

Govoreći o procjenama kada bi BiH mogla biti primljena u Partnerstvo za mir Chiarini je istakao da "vjeruje domaćim funkcionerima ako kažu da su Oružane snage BiH sposobne za to", ali da to moraju pokazati na terenu, pogotovo u pitanjima ilegalnog oružja, obezbjeđivanja skladišta i uništavanja viškova naoružanja.

Gian Marco Chiarini je rekao da 2008. godina, može biti realan rok za prijem u Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG