Linkovi

SDA i SDP podržavaju Dodika za mandatara Vlade RS-a


Predstavnici SDA i SDP-a podržali su tokom današnjih konsultacija sa predsjednikom Republike Strpske, Draganom Čavićem lidera SNSDa, Milorada Dodika za novog mandatara entitetske Vlade dok su čelnici SDS-a saopštili da ne podržavaju one kandidate koji su rušili prethodnu Vladu,najavljujući svoju podršku bivšem socijalisti,Neđi Đuriću.Srpska demokratska stranka će na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora zauzeti konačni stav o tome da li će nekog predložiti za mandatara za sastav entitetske Vlade a postoji mogućnost da ova partija podrži nečiju manjinsku Vladu. Izjavio je ovo danas u Banjaluci,nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem zamjenik predsjednika SDS-a, Mladen Bosić. «Mi ne isključujemo ni mogućnost da podržimo, recimo, Neđu Đurića ali nećemo podržati one koji su rušili ovu Vladu.»

Potpredsjednik SDA, Adil Osmanović je saopštio nakon sastanka sa Draganom Čavićem da ova stranka nije nikada podržavala kadrove SDS-a naglašavajući da to neće učiniti ni u ovom slučaju.

«Ostajemo principijelni pri potpisu naših šest poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske da mandat predsjednik Republike ponudi SNSD-u i njihovom lideru a ukoliko bude dobio taj mandat mi ćemo sa Miloradom Dodikom ući u razgovore i vidjeti da li će on i dalje imati našu podršku.»

Slični su i stavovi, Zekerijaha Osmića iz SDP-a koji je govoreći i u ime NHI, saopštio da Republika Srpska zaslužuje novu Vladu a da će ove partije svoje glasove dati mandataru Miloradu Dodiku.

«Mi podržavamo da dosadašnja, najjača opoziciona partija, odnosno, njen kandidat bude budući mandatar i, naravno, za to ćemo u određenoj prilici, ako za to bude došlo vrijeme, i glasati.»

Dragan Čavić je danas razgovarao i sa zvaničnicima Stranke za BiH dok bi se večeras trebao sastati i sa predstavnicima najjače opozicione stranke SNSD-a. Očekuje se da će ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske biti saopšteno najkasnije u subotu.

XS
SM
MD
LG