Linkovi

Doris Pack - BiH ne funkcioniše dobro kao država


Kako odmiču pregovori Brisela i Sarajeva, sve su češće ocjene evropskih zvaničnika o sposobnosti bh države da se hvata u koštac sa zadacima i visokim standardima kakvi joj se, na integracijskom putu neizostavno nameću. Jedna od posljednjih dolazi od strane šefa Komisije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Doris Pack, koja u briselskim krugovima važi kao dobar poznavalac balkanskih i bh prilika. Poznavalac i "neuvijeni" kritičar.

Šef uticajne parlamentarne Komisije za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, traži od bh političke strukture više energije, odlučnosti i odgovornosti- ona je medju prvima upozorila da ne treba očekivati zaključenje Sporazuma sa EU sve dok su na slobodi optuženi za ratne zločine. Sada to sve glasnije najavljuje i Evropska komisija, a glavna haška tužiteljica, Carla del Ponte, kada je u pitanju SCG, insistira čak na obustavljanju procesa pregovaranja.

O BiH gdja Pack gradi mišljenje na osnovu čestih posjeta i kontakata na terenu, ali i prikupljajući informacije sa evropskih izvora". Nakon toga, njena ocjena je prije pitanje nego konstatacija:

"BiH ne funkcioniše dobro kao država- bolje funkcioniše nego prije deset, osam ili pet godina, ali je još uvijek mnogo neriješenih problema. Mnogo je dupliranih ili trostrukih institucija i mislim da se zemlja zaista mora reorganizirati. Dayton je nešto što je bilo za 1995. godinu, ali sada se suočavamo sa novom situacijom- kako može opstati mala država sa 200 parlamentaraca, sa 147 ministara? Sve to mnogo košta i za takvo nešto nema dovoljno novca. Ako novca i ima, on treba biti iskorišten za stvaranje poslova. Ja zato postavljam pitanje – kako takva država, sa toliko različitih institucija, može sebi da stvori put prema Evropskoj uniji?"

Pack je uvjerena da proces ustavnih reformi, potaknut od američke strane, nije započeo dobro- karakteriše ga nedovoljna dubina i nezaiteresiranost bh političkih lidera za gradnjom moderne funkcionalne države. zato se nada da će iskustvo novog Visokog predstavnika, te njegovo poznavanje bh političkih prilika poslužiti kao katalizator u tom neophodnom procesu.

"Veoma sam sretna što imamo novog Visokog predstavnika. Gospodin Schwarz-Schilling zna kako stoje stvari- zna mentalitet Bošnjaka, Hrvata i Srba, poznaje situaciju i veoma se nadam da će on biti dovoljno jak da dovede sve te ljude za sto. Ne mislim da sudbinu zemlje trebamo ostaviti Amerikancima. To je naše dvorište, to je naša kuća i moramo pomoći političarima da sačine državu na onaj način kako će se ona uklopiti u EU i njene institucije. Zato BiH treba političare koji su voljni da se upuste u taj posao".

XS
SM
MD
LG