Linkovi

Cindy Sheehan uhapšena u Kongresu pred govor predsjednika Busha


Neposredno pred govor predsjednika Busha, policija je u Zastupničkom domu Kongresa uhapsila poznatu anti-ratnu aktivistkinju, Cindy Sheehan, čiji je sin poginuo u Iraku i koja je ljetos organizirala višednevne protste u blizini ranča predsjednika Busha u Texasu.

Gospodju Sheehan je u Kongres pozvala zastupnica iz Kalifornije Lynn Woolsey.

Cindy Sheehan je uhapšena zbog toga što je nosila majicu sa anti-ratnom parolom, na kojoj je pisalo ”2,242 mrtvih“, odnosno zbog demonstriranja unutar Kongresa što je zabranjeno. policijski narednik je rekao novinarima da je gospodja Sheehan otkopčala svoju jaknu i izložila majicu sa anti-ratnom parolom odbijajući da je pokrije.

Ona je zatim pod lisicama odstranjena iz zgrade Kongresa, zbog nezakonitog ponašanja. Nešto prije toga ona je bila medju učesnicima protesta koji su se okupili ispred Kongresa u manjoj, ali bučnoj grupi, koja ej demonstrirala tokom govora predsjendika Busha.

Gospodja Sheehan je bila i medju 300 anti-ratnih demonstranata koji su u septembru uhapšeni ispred Bijele kuće.

Cindy Sheehan je nedavno posjetila Venezuelu gdje se srela sa predsjednikom te zemlje Hugom Chavezom, a na Svjetskom društvenom forumu u Carakasu je protestirala protiv američkog angažovanja u Iraku, rekavši da se slaže sa onima koji predsjednika Busha nazivaju teroristom.

XS
SM
MD
LG