Linkovi

Exxon ostvario najveću zaradu u istoriji Amerike


Visoke cijene nafte su donijele i visoke zarade naftnim kompanijama. Najveći profit postigao je Exxon Mobile, koji je postigao rekordnu zaradu u četvrtom kvartaluNajveća javna naftna kompanija, čiji su vlasnici dioničari, objavila je rekordni profit od 10.7 milijardi dolara u četvrtom kvartalu. Godišnji profit iznosi 36 milijardi dolara, najveći godišnja neto zarada u istoriji u Americi. Ova je cifra oborila predjašnji rekord od 25.3 milijarde dolara u 2004-toj godini.

Ove su vijesti objavljene u vrijeme kada cijene benzina rastu, što ljuti neke potrošače. Rob Steward, potrošač: Iskreno govoreći to me stvarno agitira. Ali to je veliki business. Oni tako posluju. Athan Manuel is Grupe za istraživanje javnih interesa u Americi podržava ovo negodovanje

Athan Manuel:Problem je u tome da je profit zaradjen na račun američkih potrošača koji u posljednjih 6 mjeseci plaćaju visoke cijene goriva. I što je još gore, oni taj profit koriste da se bave djelatnostima kojima se Amerikanci suprotstavljaju, kao što je promoviranje naftnih bušotina na Arktiku i suprotstavljanje mjerama koje mogu smanjiti globalno otopljavanje.

Ali naftne kompanije kažu da je ono što je dobro za velike naftne kompanije, dobro i za prosječnog Amerikanca.

John Felmy, Američki institut za petrolej: Vlasnici naših kompanija, naši dioničari su milioni Amerikanaca koji se na zaradu na dionicama oslanjaju kao na izvor penzionih fondova. Ovi napadima zapravo se napadaju milioni Amerikanaca koji su vlasnici ovih dionica.

Politički nemiri i nestabilnost u naftom bogatim zemljama kao što su Iran i Nigerija, doprijenijeli su povećanju cijene nafte. Iran je čak i upozorio da će povećati cijene nafte ukoliko se Zapad umiješa u njihov nuklearni program. Plemenske frakcije u Nigeriji su smanjile proizvodnju. Nigerijski militanti su kidnapovali četiri strana radnika, i upravo su ih oslobodili nakon što su ih držali zarobljenim preko dvije sedmice.

I predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEC-a kaže da nadolazećem sastanku iduće sedmice najvjerovatnije neće biti govora u smanjenju proizvodnje.

Neki analitičari misle da će se cijene povući u narednih nekoliko sedmica, a iz vladine Agencije za energetska pitanja očekuju da će u 2006-toj cijene kretati od 56 do 62 centi po litru.

XS
SM
MD
LG