Linkovi

Bush kritikovao iranski režim, pozdravio napredak demokracije u Iraku


Predsjednik Bush je u utorak veče pred oba doma američkog Kongresa održao tradicionalni govor o Stanju nacije, u kojem je iznio i ciljeve svoje politike u ovoj godini.

Glas Amerike ima i posebnu stranicu na Egleskom jeziku posvećenu ovogodišnjem govoru predsjednka Busha o Stanju nacije. Ako želite ići na tu stranicu kliknite na ovu adresu: http://www.voanews.com/english/State_of_the_union_jan_06.cfm

Na vanjskom planu predsjednik je ponovio svoja poznata stajališta da Amerika mora ostati u ofanzivi u borbi protiv terorizma, kao i američku posvećenost okončanju tiranije u svijetu.

U inostranstvu naša je zemlja posvećena istorijskom, dugoročnom cilju - mi tražimo okončanje tiranije u svijetu...buduća sigurnost naše zemlje ovisi od toga, rekao je predsjednik Bush.

On je rekao da svaki korak u svijetu prema slobodi Ameriku čini sigurnijom, spominjući izbore u Afganistanu i Iraku, ističući da je potpuno uvjeren u plan pobjede u Iraku.

Govoreći o terorizmu on je rekao da je jedini način da se pobjede teroristi - pobjediti njihove mračne vizije mržnje i straha nudeći političku slobodu i mirne promjene koje nose nadu.

On je pri tome spomenuo da je radikalni Islam medju glavnim smetnjama na putu slobode. Teroristi poput bin Ladena traže da nametnu totalitarni sistem kroz Srednji Istok i da se naoružaju oružjima za masovna razaranja.

Predsjednik je ponovio da Hamas, koji je pobjedio na palestinskim parlamentarnim izborima mora priznati Izrael, razoružati se, odbaciti terorizam i raditi na trajnom miru.

Kada je riječ o Iranu, on je rekao da svijet ne smije dozvoliti da se iranski režim dokopa nuklearnog oružja. Predsjednik Bush je Iran opisao kao zemlju koju mala elita klerika drži kao taoca, ističući da Amerika poštuje pravo iranskog naroda da odabere vlastitu budućnost.

Predsjednik Bush je govorio i o liderskoj ulozi Sjedinjenih Država u svijetu.

Po njegovim riječima, izolacija i protekcionizam nisu rješenje i, kako je rekao, Sjedinjene Države će nastaviti da predvode, i nastojati da održe svoju vodeću ulogu i u oblasti ekonomije, u kojoj se Amerika susreće sa novim velikim konkurentima Kinom i Indijom.

Predsjednik Bush je naglasio i nepohodnost smanjivanja američke ovisnosti o inostranim izvorima energije, prvenstveno kroz nove tehnologije. On je sinoć objavio cilj da do 2025. godine 75 posto nafte uvezene sa Srednjeg Istoka zamjeni drugim izvorima.

Odgovor demokrata ovaj put je dao novoizabrani guverner Virginije, Tim Kain.

On je ponovio da je administracija predsjednika Busha Amerikancima dala netačne informacije o razlozima za invaziju Iraka, te da američkim vojnicima nije dala najbolju tjelesnu zaštitu. Guverner Kain je pozvao Amerikance da se upitaju je li politika predsjednika Busha najbolji put da se pobjedi terorizam, ističući da postoji bolji put.

Kritikujući Busha na unutarnjem planu on je spomenuo da je Amerika za pet godina od velikog suficita stigla do ogromnog deficita.
Ponovo naglašavajući da postoji bolji put, put koji će se fokusirati na služenje američkom narodu.

XS
SM
MD
LG