Linkovi

U Snagovu kod Zvornika djeca Bošnjaka ne idu u školu


Roditelji đaka bošnjačke nacionalnosti u selu Snagovo kod Zvornika zabranili su svojoj djeci da pohađaju nastavu u lokalnoj školi zbog toga što za nastavnika razredne nastave nije primljena učiteljica Bošnjakinja.

Time je ponovo aktuelizovan problem nacionalne strukture nastavnog osoblja u mjestima sa većinskom povratničkom populacijom u Istočnom dijelu Republike Srpske.

Većina djece bošnjačke nacionalnosti u selu Snagovo kod Zvornika nije nastavila nastavu u drugom polugodištu zbog nezadovoljstva njihovih roditelja koji su tražili da za učiteljicu u ovom selu bude primljena Bošnjakinja.

Naime, na ovo radno mjesto je primljena diplomirani profesor razredne nastave srpske nacionalnosti dok učiteljica bošnjačke nacionalnosti, prema riječima direktora Osnovne škole Sveti Sava iz Zvornika Milice Bogićević, nije ispunjavala uslove konkursa. Naime, prednost u zapošljavanju imaju kadrovi koji su završili visoku ili višu školu a ne srednju učiteljsku školu kakvu je imala učiteljica čija je prijava odbijena. Konkursom se ne može tražiti Bošnjak, Srbin ili Hrvat nego samo onaj ko ispunjava uslove, istakla je Milica Bogićević potvrdivši da u nekim obližnjim selima rade nastavnici Bošnjaci sa srednjom stručnom spremom ali samo zato što se na konkurs nije javio niko sa odgovarajućom školskom spremom. U ovakvim slučajevima postoji saglasnost nadležnih institucija Republike Srpske ali samo do momenta dok se na otvoreni konkurs ne javi neko sa odgovarajućom školskom spremom.

O bojkotu nastave su obavješteni Ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod Repubike Srpske kao i OEBS.

Inače u selu Snagovo od 52 učenika 38 je bošnjačke a 14 srpske nacionalnosti. Sličnih problema u mjestima sa većinskom povratničkom populacijom bilo je u Istočnom dijelu Republike Srpske i početkom ove školske godine.

XS
SM
MD
LG