Linkovi

Rusija i Kina uz Zapad oko iranskog nuklearnog programa


Iran je saopćio da bi bilo koji potez da se kriza oko nukleranog pitanja između Irana i zapadnih zemalja uputi Vijeću sigurnosti UN-a značio kraj diplomatskih napora da se riješi to pitanje. Viši iranski zvaničnici također navode da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti nemaju nikakvo pravno opravdanje da se Iranski slučaj uputi vijeću na razmatranje.

Samo nekoliko sati ranije, ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Sjedinjenih Država, podržani od strane Njemačke i EU, su izdali saopćenje u kojem se navodi da bi Međunarodna agencija za atomsku energiju trebala sutra glasati za upućivanje pitanja Irana Vijeću sigurnosti.

U saopćenju se također navodi da bi bilo koja akcija vijeća trebala sačekati dok generalni direktor agencije Mohamed El Baradei početkom marta ne izda izvještaj o aktivnostima Irana.

Iran je prethodno zaprijetio da će prekinuti svaku suradnju s agencijom UN-a za nuklearna pitanja i nastaviti obogaćivanje uranijuma, najosjetljiviju fazu ciklusa nuklearnog goriva, ukoliko se u nesuglasice umiješa Vijeće sigurnosti.

XS
SM
MD
LG