Linkovi

Svijet je opasniji nego ikada za ratne reportere


Na desetine novinara iz cijelog svijeta je ubijeno, povrijeđeno ili kidnapirano u Iraku nakon američke invazije prije tri godine. Ratno izvještavanje je za reportere jedan od najopasnijih dijelova njihovog posla. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins govori o rizičnom poslu izvještavanja iz ratnih zona i tome zašto je toliko mnogo reporetera ubijeno izvještavajući iz Iraka.

Svijet je opasniji nego ikada za ratne reportere, osobito one u Iraku i na srednjem istoku. Prema organizaciji Reporteri bez granica, koja bilježi napade na novinare, Irački rat je najsmrtonosniji od drugog svjetskog rata.

Grupa navodi da je 79 reportera i medijskih predstavnika ubijeno u Iraku nakon 2003. Novinari su dolazili iz različitih zemalja, uključujući Njemačku, Sjedinjene Države, Iran, Irak, Britaniju i Australiju.

Radi usporedbe - tokom vijetnamskog rata, 63 reportera su ubijena. Analitičari kažu da je jedan od razloga za toliko veliki broj mrtvih u Iraku to što su novinari, kako bi izvještavali o vojnim operacijama, stavljani unutar vojnih jedinica češće i više nego u prethodnim sukobima nakon drugog svjetskog rata. Kada putuju s vojnim jedinicama, reporteri preuzimaju iste rizike kao i vojnici.

Dopisnica tv kuće ABC, Martha Raddatz je mnogo puta bila s vojnim jedinicama u Iraku.

”Bilo ko može biti povrijeđen u Iraku i pokušavate da ne mislite o tome cijelo vrijeme, ali i pokušavate preuzeti razumni rizik koliko god je to moguće, kaže ona.“

Ratni reporter veteran Jim Wooten kaže da, za razliku od proteklih sukoba, irački rat je mnogo opasniji za reportere.

”U Iraku, reporter ne zna ni za frontove, ni za kretanje snaga u jednom pravcu, pobunjenici iskaču, ubijaju, sakate, pljačkaju, nestaju.“

Reporteri bez granica navode da je uz napade, 31 novinar kidnapiran u Iraku otkako je rat počeo. Rodney Pinder iz Instituta za međunarodnu sigurnost novinara kaže da slanje reportera s vojnim jedinicama nudi mjeru sigurnosti osobito jer su prijetnje kidnapiranjima i napadi, putovanje -kada ste sami- učinili veoma rizičnim.

Kamere postavljamo na mjesta gdje one nikada prije ne bi bile i mislim da su oči svijeta otvorene prema realnosti rata na način kao nikada prije, kaže on.

Medijski analitičari kažu da će vjerovatno još novinara izgubiti život obavljajući svoj posao u Iraku.

XS
SM
MD
LG