Linkovi

Vladimir Putin - Neovisnost Kosova bi mogla uzrokovati opasni presdan


Zamjenik medijatora UN-a za Kosovo, Albert Rohan je kazao da bi se razgovori o finalnom statusu Kosova mogli nastaviti krajem februara mjeseca. Predstavnici kosovskih Srba su kazali da im je gospodin Rohan saopćio da bi razgovori, odgođeni usljed smrti Ibrahima Rugove, trebali biti nastavljeni u Beču posljednje sedmice mjeseca februara. Albert Rohan se sa sa Kosovskim Srbima sastao u Prištini.

U medjuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da bi neovisnost Kosova mogla uzrokovati opasni presdan za ostale regione, kao što je region Kavkaza.

Gospodin Putin je tokom godišnje novinske konferencije u Kremlju kazao da u slučaju da Kosovo dobije potpunu neovisnost, to bi isto trebalo priznati Abkhaziji i Južnoj Osetiji. Ruski predsjednik je kazao da bi se univerzalni principi trebali primjenjivati u cilju izmirenja sukoba.

Abkhazia i Južna Osetija su tokom devedesetih godina objavile neovisnost od Gruzije, dok gruzijska vlada optužuje susjednu Rusiju da podržava ove pobunjeničke provincije, koje su međunarodno priznate kao dio Gruzije.

XS
SM
MD
LG