Linkovi

Bosna i Hercegovina dobila novog i posljednjeg Visokog predstavnika


Chrstian Schvarc Shiling trebalo bi da bude i posljednji visoki predstavnik za BiH, a njegovi prethodnici bili su Carl Bildt, Carlos Westendorp, Wolfgang Petritsch, te Paddy Ashdown.

Ceremonija primopredaje dužnosti visokog predstavnika u BiH simbolično je obilježena i predajom zastavica OHR-a i EU, koje je Ashdown uručio Shilingu, ističući da ih je on lično i na istom mjestu primio od svog prethodnika Petritscha.

Novi visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling ocijenio je kako je njegov prethodnik u BiH dobro obavio zadatak koji mu je povjerila međunarodna zajednica. Doveo je BiH u novu fazu, do pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Predajući ovu dužnost svom nasljedniku, Ashdown je izrazio zadovoljstvo što je međunarodna zajednica odabrala Schillinga za novog visokog predstavnika, istakavši da se ne može sjetiti nikoga boljeg, ko bi mogao obavljati ovu funkciju.

Glavni ciljevi novog Visokog predstavnika su uspješno okončanje pregovora između BiH i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, članstvo BiH u Partnerstvu za mir, uspješno provođenje izbora u organizaciji domaćih vlasti, okončanje pitanja privođenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te promjena mentaliteta građana BiH.

XS
SM
MD
LG