Linkovi

Oproštajno obraćanje Paddy Asdowna Parlamentu BiH


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown danas je, posljednjeg dana na ovoj dužnosti, izjavio kako je ustavna reforma jedan od najvećih izazova za BiH u narednom periodu, a njen cilj je funkcionalna i ekonomična država u skladu sa zahtjevima EU.

U svom opraštajnom obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine BiH, Ashdown je istaknuo kako ustavne promjene nisu cilj same po sebi, nego sredstvo da se stvori država koja usluge svojim građanima stavlja prije plaća svojih političara.

-Morate smanjiti troškove organa vlasti koji osiromašuju građane i slabe ekonomiju. Nijedna zemlja koja na organe vlasti troši 70 posto prihoda od poreza svojih građana, a samo 30 posto na građane, ne može biti uspješna, ustvrdio je odlazeći visoki predstavnik na plenarnoj sjednici oba doma PSBiH.

Navodeći kako su bh. političari izabrali put koji vodi u Evropu, koji je težak, ali ispravan put, Ashdown je podsjetio da do ovog odredišta BiH neće doći kroz vrata visokog predstavnika.

Te se odluke ne mogu donijeti u OHR-u, već u parlamentu i Vijeću ministara BiH, kazao je.

BiH je potrebno Vijeće ministara koje koncentrira svoje napore na evropske zadatke, a ne na prepirke o entitetskim i etničkim pitanjima, te parlament, čiji predstavnici međusobno sarađuju i koji su spremni raditi prekovremeno da bi završili svoje zadatke.

Ashdown je mišljenja da će vladajuća struktura i opozicija morati pronaći zajedničku platformu za evropska pitanja, jer nijedna zemlja nikada nije ušla u Evropu bez ove zajedničke platforme pozicije i opozicije.

Također, njegov je stav da BiH mora naučiti da se u Evropi individualna prava štite individualno, ne kolektivno, te da svakog građanina definira njegova individualnost, a ne etnička pripadnost.

Sumirajući rezultate ostvarene za vrijeme svoga mandata, Ashdown je ustvrdio kako su načinjeni ogromni pomaci u mnogim oblastima, posebno u njegovim prioritetima posao i pravda. Stoga je odao priznanje i parlamentu i rukovodstvu u BiH na učinjenom poslu, ali je naglasio da je ostalo da se realizira još dosta obaveza.

Osim ustavne reforme, kao jedan od najvećih prioriteta u ovoj godini izdvojio je reformu policijskih snaga u našoj zemlji, čija implementacija je ključni preduvjet za članstvo u EU.

Kao najveći neuspjeh ocijenio je činjenicu da Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu u Hagu, dodavši kako posao neće biti završen sve dok se dvojica primarnih uzročnika patnje BiH i kreatora velikih ratnih zločina ne suoče s pravdom u Hagu.

Briselska era, nakon dejtonske, jeste era u kojoj će međunarodna zajednica podržati vaše napore na priključenju EU i NATO-u, poručio je Paddy Ashdown, koji sutra ovu dužnost predaje svom nasljedniku Christianu Schwarzu-Schillingu.

XS
SM
MD
LG