Linkovi

Alan Greenspan - prvi čovjek američke ekonomije odlazi u penziju


Čovjek kojeg mnogi smatraju najzaslužnijim za uspjeh američke ekonomije, predsjednik Federalnih rezervi, odnosno američke Centralne banke, Alan Greenspan sutra odlazi u penziju. U njegovo vrijeme Amerika je zabilježila najduži period neprekinutog ekonomskog rasta u ukupnoj istoriji.

Biće to uobičajen poslovni dan kada Alan Greenspan bude završavao svoje gotovo dvije decenije na čelu američkih Federalnih rezervi. Vjerovatno će posljednji put na toj funkciji podići kamatne stope. Nakon toga će biti skroman ručak sa kolegama pred odlazak u penziju.

Odlazi čovjek čije je vodjenje Centralne banke, kako kaže Bob Lenzer, urednik magazina Forbes, donijelo period stabilnosti i ekonomskog rasta.

Bob Lenzar, urednik Forbes-a:
Sve u svemu, on nam je dao period stabilnosti, čak ekonomskog rasta, i držao je inflaciju pod kontrolom.

Greenspan se smatra najuspješnijim predsjednikom Federalnih rezervi u 92 godine postojanja te institucije koji je uspjevao držati nisku inflaciju, malu stopu nezaposlenosti, i najduži period ekonomskog rasta u američkoj istoriji.

Greenspan, nije samo bio majstor ekonomije nego i politike jer je uspjevao ostati na čelu Centralne banke tokom četiri predsjednika, tri Republikanca i jednog Demokrate.

Neki su ga povremeno kritikovali da je previše političan, a njegov često uvijen način izražavanja prilikom svjedočenja pred Kongresom, stvorio je novi termin - Greenspeak.

Tokom dugog ustrajnog rada uspio je transformirati tajnovitu, slabo shvatljivu instituciju Federalnih rezervi u instituciju koja efikasnije komunicira sa javnošću i investitorima.

Prije njegovog dolaska, financijske ustanove sa Wall Streeta unajmljivali su čitave armije ekonomista kako bi ustanovili da li će Federalne rezerve mijenjati kamatne stope, jer nije bilo javnih saopćenja o tome. Medjutim, 1994. godine Alan Greenspan je uspio ubjediti sumnjičave kolege da mjenjaju politiku, i uskoro su iz Federalnih rezervi počeli stizati jasni signali šta će se desiti sa kamatama.

Predsjednik Bush je za Greenspanovog nasljednika nominirao Bena Bernanke-a, koji se zavjetovao da će sljediti politiku svog predhodnika, što je Wall Street pozdravio.

Alan Greenspan će skromno obilježiti svoj posljednji radni dan, ali su mnogi već na razne načine obilježili njegovo ime i njegov rad.

Ulica u Chicagu nosi njegovo ime, mnoge kantri pjesme govore o njemu, engleska kraljica ga je proglasila vitezom, i sada je galerija SoHo na Manhattan-u u New Yorku puna njegovih portreta.

25-to godišnja Erin Crow je napravila oko 50 njegovih portreta i kaže da se oni sa izložbe Goodbye Greenspan, dobro prodaju, posebno direktorima financijskih institucija na Wall Streetu, koji su napravili bogatstvo tokom Greenspaneovog vodjenja Federalnih rezervi.

XS
SM
MD
LG