Linkovi

Cristian Schwartz- Schilling ima punu podršku


Novi visoki specijalni predstavnik u BiH, Cristian Schwartz- Schilling ima punu podršku zvaničnog Brisela, poruka je kojom je propraćeno njegovo današnje i formalno postavljanje na funkciju ključne veze izmedju Unije i BiH, na njenom integracijskom putu. Uz to, naglašena je potreba bržih ustavnih reformi, veće odgovornosti bh političara i pune saradnje sa Hagom.

I formalno- od danas je visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Brisela- zastupajući njegove interese i noseći sa sobom u misiju puno povjerenje Evropljana.

Šef kabineta visokog predstavnika EU, Javiera Solane, Cristine Gallach:

"On će nastaviti posao koji je uspješno radio lord Ashdown. Bez sumnje, on će konstantno da bude veza sa Evropskom unijom i medjunarodnom zajednicom. Očito, zemlja je u procesu promjena, promjena u pozitivnom smislu i zbog toga se i on mora adaptirati i prilagoditi aktivnosti OHR-a u novim okolnostima".

Ministri su danas ukazali da su zemlji neophodne brže ustavne reforme, koje će dovesti do efikasnijih i jačih državnih institucija. Paralelno s tim, bh politički lideri moraju preuzimati sve više odgovornosti za budućnost zemlje. Ni ovaj skup nije prošaš bez osvrta na saradnju sa Hagom i činjenicu da su ključni bjegunci još uvijek na slobodi. U tom kontekstu je pomenut i zvanični Beograd.

Iako ministri nisu danas razmatrali eventualni prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG, zbog neispunjene obaveze Beograda da preda sve haške bjegunce, jasno su upozorili da će jedno zavisiti od drugog- tok saradnje sa Hagom će se jasno odraziti na pregovore, upozorava Brisel.

Portparol visokog predstavnika EU, Javiera Solane, Cristine Gallach:

" Sve članice EU su veoma razočarane nepostojanjem pune saradnje Beograda sa medjunarodim sudom u Hagu. To je poruka koju smo poslali u više prilika, pa i danas, još jednom, svi su ministri jasno rekli da će kvalitet odnosa izmedju EU i Beograda u velikoj mjeri zavisiti od saradnje Beograda sa Hagom. Dugo se već zahtjeva da se Mladić i Karadžić pojave pred Haškim sudom i zato su i danas ministri spoljnih poslova upozorili da se ta saradnja mora ostvariti u punom smislu riječi, što je prije moguće".

Još jednom, kako za SCG, tako i za BiH, podvučena je obaveza saradnje sa Hagom, bez koje nije moguće da se zaključe Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Pozdravlja se hapšenje bivšeg šefa Mladićevog obezbjedjenja kao pozitivan ali nedovoljan korak:

"Sve, svi koraci koji se preduzimaju kako bi se razbila mreža koja podržava optužene za ratne zločine, je veoma pozitivno. To su koraci koje cijela medjunarodna zajednica cijaeni, ali jedino što je važno je da vidimo odlučne korake Beograda u pravcu ispunjavanja onoga što je odavno i trebalo da bude ispunjeno- pojavljivanje Mladića pred sudom u Hagu".

XS
SM
MD
LG