Linkovi

Castro protestvuje protiv slobode


Zašto je kubanski diktator Fidel Castro predvodio ono što je on nazvao protestnim maršom do diplomatskog ureda Sjedinjenih Država u Havani? Gospodin Castro je bio ljut zbog postavljenog oglasnog panoa za emitiranje elektronskih poruka na bočnoj strani zgrade gdje je smješten ovaj ured.

I šta se to na panou pojavilo što je toliko razljutilo kubanskog diktatora? Paragrafi iz univerzalne deklaracije o poštivanju ljudskih prava i dijelovi govora američkog lidera pokreta za gradjanska prava Dr. Martin Luther Kinga Jr.

Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack je tim povodom izjavio: Ironično je da kubanska vlada organizuje ove proteste zbog dijelova govora Martina Luthera Kinga. Ja ne vidim zašto to izaziva zabrinutost kubanske vlade, niti zbog čega su organizirane ove velike demonstracije u suštini protiv slobode.

Kastrove pritužbe na sadržaj emitiran na elektronskom panelu na kojem se sa prekidima pojavljuje tekst univerzalne Deklaracije o poštivanju ljudskih prava je pokušaj da se odvuče pažnja svijeta u odnosu na stvarni život danas na Kubi, u kojoj sloboda govora ne postoji.

Posljednjih mjeseci su učestali napadi bandi na kubanske zagovornike demokratije. Disidenti sa toga otoka su za list Miami Herald izjavili da je u poslednjih šest mjeseci bilo više od pedeset takvih napada. Oni su takodjer prijavili deložacije, zatvaranja, nasumično nasilje i hapšenja.

Na primjer, novinara disidenta Guillermo Farinasa su pripadnici bande zaskočili i upitali ga da li ima hrabrosti pred njima javno negodovati protiv vlade Fidela Castra. Gospodin Farinas je za novine Miami Herald izjavio: “ Ja sam se spustio na koljena i rekao, “Dole sa Fidelom!” Oni su počeli da me guraju i udaraju, ostavljajući modrice na mojim leđima, rukama i glavi. Prestali su kada su vidjeli da neću pod noge baciti svoje dostojanstvo i reći ono što ne mislim.

Nasilje ove vrste protiv miroljubivih Kubanaca koji vole slobodu je ono što zaslužuje protest, a ne postavljanje panoa na kojem se objavljuju poruke slobode i nade. Međutim, na Kubi Fidela Castra dozvoljeni su samo oni protesti koje organizuje država. Castro zeli da Kubanci čuju samo poruke koje je on napisao i odobrio.

XS
SM
MD
LG