Linkovi

Za mlade sa Blakana više mogućnosti za studiranje na Zapadu


Evropska komisija je danas objavila svojevrsno "pismo o doburm namjerama"- dokumenat kojim najavljuje skore, konkretne korake koji će državama Zapadnog Balkana potvrditi da imaju mjesto umutar Unije.

Kako je i više puta obećao evropski komesra za proširenje, Olli Rehn, danas su najavljeni konkretni koraci Komisije u pravcu Balkana- prvi od njih je angažovanje na stvaranju prostora slobodne trgovine u regionu, koji bi trebao i jednoj i drugoj strani olakšati nastavak integracijskog procesa, posebno njegovog ekonomskog dijela.

Očekuje se da će oko 60 miliona eura biti izdvojeno za novoformirani Fond za Jugoistočnu Evropu, odakle bi se, pored ostalog, pordžao i razvoj malih i srednje velikih preduzeća u regionu.

Do kraja ovog mjeseca će započeti bilateralni razgovori sa držvama regiona o izmjenama u viznom režimu - za početak, odnosiće se to na lakše dobijanje viza za studente i naučnike, da bi, postepeno, proces ublažavanja viznog režima bio proširen i na ostale kategorije stanovinika.

Kako je danas najavljeno, prvi efekti prostora slobodne trgovine i viznog režima osjetiće se već početkom naredne godine. Evropa bi željela da "evropeizira" narednu generaciju sa Balkana, i s tim u vezi, daje se više mogućnosti za studiranje na Zapadu, više stipendija i konkursa.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je riječ o paketu podrške Zapadnom Balkanu koji će se naći i na stolu skupa ministara vanjskih poslova Evrope i Balkana, planiranom za 10. i 11. mart u Salzburgu.

XS
SM
MD
LG