Linkovi

Amnesty International o etničkoj diskriminaciji pri dobijanju posla u BiH


Jedna od vodećih grupa za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, saopćila da etnička diskriminacija pri dobijanju posla - nezaposlenima drži na hiljade ljudi, i spriječava mnoge druge da se vrate svojim predratnim domovima.

Na danas održanoj novinskoj konferenciji povodom najnovijeg izvještaja, predstavnici Amnesty-ja su kazali da je tzv. radna diskriminacija posebno štetna povratnicima, i raseljenima.

Bez posla, kaže se u izvještaju, mnogi nisu u stanju održati pristojan nivo života, i zbog toga su prisiljeni ostati tamo gdje su raseljeni, ili odlaziti na posao gdje god da ga mogu dobiti, daleko od mjesta stanovanja.

Zvaničnici Amnesty International-a takodjer naglašuju da vlasti ni Republike Srpske, ni Federacije BiH nisu učinile gotovo ništa da se ispoštuje pravo na rad onih koji su izgubili posao svojevremeno zbog etničke pripadnosti.

Amnesty je i direktno prozvao neke kompanije, kao rudnik željeza Ljubija, i Aluminijski kombinat u Mostaru - kao kompanije koji provode etničku diskriminaciju.

XS
SM
MD
LG