Linkovi

Hamas tvrdi da je njihov način razmišljanja evoluirao


Parlamentarni izbori na teritorijama pod kontrolom Palestinaca mogli bi dramatično preoblikovati političku scenu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Hamas već odavno zvanično traži uništenje Izraela i njegova oružana borba je u tom cilju. Sada stupa i na političku scenu kao pobjednik na palestinskim parlamentarnim izborima.

Ghazi Hamad kaže da je on novo lice Hamasa. Na pitanje zašto se Hamas odjednom našao u političkoj matici, on kaže:

GHAZI HAMAD:
Zato što se sve promijenilo. Sve je izmijenjeno.

Izmijenjeno nakon izraelskog povlačenja iz Gaze, prošle godine. Kameni blokovi od kojih su bili izgradjeni domovi izraelskih naseljenika razbacani su ovuda, nakon što su same kuće uništene. Hamas ovo vidi kao plodno tlo da pusti svoje političko korijenje.

GHAZI HAMAD:
Zaista mi nismo radikalna organizacija i mi nismo ekstremni fundamentalisti. Mi smo organizacija bez predrasuda, koja vjeruje u demokraciju i slobodu i politički pluralizam. Mislim da mi možemo uspostaviti novo društvo.

Mnogi se s time ne slažu. Hamas je mnogo puta optužen da je okrvavio ruke. Posljednji prekid vatre je manje više poštivan, ali lideri Hamasa ne isključuju nastavak raketnih i samoubilačkih napada protiv Izraela, kada izbori budu okončani.

GHAZI HAMAD: Njihova djeca spavaju i sanjaju slatke snove….. a mi samo patimo.

A patnju je u velikoj mjeri, tvrdi Hamas, posljedica neuspjelog liderstva palestinske vlasti. U Palestinskoj vlasti do sada je dominirao Fatah, politička frakcija koju je predvodio pokojni Yasser Arafat.

Hamas je optužio Fatah da nije uspio obezbijediti sigurnost, ekonomski razvoj i mir u deset godina koliko je dominirao palestinskom politikom.

No, pobjedom Hamasa otvaraju se mnoga teška pitanja.

Hoće li Hamas naprimjer vrsiti pritisak da islamizira palestinsko, većinski gradjansko društvo? Može li Hamas biti išta uspješniji u obezbjedjivanju sigurnosti, u borbi protiv korupcije i plemenskih svadja koje su se ovdje razbuktale? I hoće li se složiti da odbaci oružanu borbu da bi se usresredio na političke i mirovne procese?

Salah Abdel Shafi je politički analitičar.

”Ukoliko Hamas želi da bude dio novog palestinskog demokratskog sistema, Hamas mora da poštuje pravila igre, što znači postoji samo jedna vlast, jedne snage sigurnosti i mora da raspusti svoje oružano krilo.

Takodjer, ovdje se postavlja pitanje budućnosti medjunarodne pomoći izabranoj palestinskoj vladi, a i u Sjedinjenim državama i u Evropi kažu da neće da imaju posla sa teroristima u vladi.

Ali, prvi ljudi Hamasa tvrde da je njihov način razmišljanja evoluirao….. i nadaju se da će se time promijeniti i opći pogled na grupu, koja je, nakon 15 dugih godina žestokih sukoba s Izraelom, i više od 60 samoubilačkih napada na Izraelce - sada na početku sticanja pune političke moći.

XS
SM
MD
LG