Linkovi

Sjedinjene Države ne pregovaraju sa teroristima


Lider Al-Qaide Osama bin Laden je prijetio da će izvesti nove terorisičke napade protiv Sjedinjenih Država. Na audio-traci koju je emitovala arapska satelitska televizijska stanica Al Jazeera bin Laden je preuzeo odgovornost za “eksplozije u glavnim evropskim gradovima”- što se očito odnosi na terorističke napade u Londonu u julu mjesecu 2005. god. i Madridu u martu mjesecu 2004. god.

Lider terorista je nakon toga rekao: “Odlaganje sprovodjenja sličnih operacija u Americi se nije desilo zbog nemogućnosti da se probijemo zbog vasih mjera sigurnosti. Operacije su u fazi pripreme vi ćete ih vidjeti u svojim kućama čim budu dovršene.”

Odgovarajući na prijetnje lidera al-Qaide, glasnogovornik Bijele kuće Scott je izjavio da Sjedinjene Države djeluju “na svim frontovima” da pobijede u ratu protiv terorizma:

”Mi se borimo protiv neprijatelja; radimo na unaprjedjenju slobode i demkratije, da poraze njihovu ideologiju zla. Mi pobijedjujemo. Jasno, al Qaida i teroristi su u bijegu. I zbog toga je važno da mi ne popustimo i da ne stanemo dok posao ne bude završen. I to je ono što ćemo uraditi.“

Predsjednik George W. Bush je rekao da se al Qaida i druge radikalne islamske grupe oslanjaju na ideologiju koja “ iskorištava Islam da služi nasilnoj političkoj viziji: uspostavljanju, terorizmom i prevratom i pobunom, totalitarnog carstva koje ne priznaje nikakvu političku i vjersku slobodu.”

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je izjavio da teroristi hoće da odvuku Sjedinjene Države i njene saveznike van Srednjeg istoka:

SCOTT McCLELLAN: Oni znaju da ostajanje Sjedinjenih Država na Srednjem istoku predstavlja opasnost njihovim ambicijama. Mi znamo da oni žele da nastave sa nastojanjem da stvore sigurno utočište u kojem mogu planirati i kovati zavjeru za napade. Ali mi smo ih natjerali u bijeg.

U svojoj najnovijoj audio-poruci Osama bin Laden ponudio je što je on nazvao “dugoročno primirje zasnovano na pravednim uslovima.” Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan, ne pregovaraju sa teroristima.

XS
SM
MD
LG