Linkovi

Krši li američki predsjednik zakon špijuniranjem unutar Amerike?


Administracija predsjednika Busha započela je kampanju u odbranu svog kontroverznog programa špijuniranja unutar Amerike, sa namjerom da ovdašnju javnost ubijedi da je takav program nužno sredstvo u ratu protiv terorizma. U svom jučerašnjem govoru, predsjednik Bush je za taj program rekao da je to ustvari program nadgledanja terorista.

Govoreći na jednom univerzitetu u saveznoj državi Kansas, predsjednik je naglasio da je njegov program prismotre unutar Amerike, koji uključuje i kontrolu telefonskih razgovora, sasvim legalan i neophodan da bi se američki narod zaštitio od terorista - nakon iskustva sa al-Qaedinim napadom na Ameriku 11. septembra 2001.godine

BUSH:
Jedan od načina da se zaštiti američki narod je to da se shvate namjere neprijatelja. Rekao sam vam, ovo je sasvim drugačija vrsta rata - protiv sasvim drugačijeg neprijtelja. Ako oni telefoniraju unutar Sjedinjenih Država - neophodno je da mi znamo zašto to čine - kako bismo vas zaštitili.

Predsjednik Bush je, takodje, naglasio da su članovi Kongresa upoznati sa odvijanjem tog programa - što je nedavno u jednom programu tv mreže ABC potvrdio i republikanski zastupnik u Kongresu, Pete Hoekstra.

HOEKSTRA:
Kad je program započet, čini mi se - prije oko 4 godine - kongresni lideri su upoznati s tim. Rukovodstva Zastupničkog Doma i Senata, rukovodstva kongresnih Komiteta za obavještajne poslove... Ja sam bio predsjedavajući tog Komiteta oko 15 mjeseci i 4 puta sam imao brifinge o tome.

Kongresni zastupnici iz redova opozicione Demokratske stranke, uključujući i zastupnicu Jane Herman, ne negiraju tu činjenicu, ali tvrde da je predsjednik Bush prekršio zakon time što je autorizirao špijuniranje američkih gradjana, a da za to nije dobio odobrenje specijalnog suda.

HARMAN:
O kakvom god da se programu radi, a ja jesam za jedan oštar program - jer i prijetnje su veoma ozbiljne, on ipak mora da bude u skladu sa zakonom.

Republikanski senator John McCain je u grupi onih koji Bijeloj Kući sugeriraju da od Kongresa zatraži izmjenu postojećih zakona kako bi se pojačale ovlasti administracije.

McCAIN:
Neka administracija s tim izadje pred Kongres i mislim da će dobiti takve ovlasti, koliko god to bude razumno i neophodno - i time će pravo da se kontroliraju komunikacije biti po slovu zakona.

Sutra predsjednik Bush treba da posjeti Službu za nacionalnu sigurnost - gdje će, kako se očekuje, još jednom javno stati u odbranu tog svog programa i njegove zakonitosti. O istoj stvari Senat je zakazao rasparvu za idući mjesec.

XS
SM
MD
LG