Linkovi

Irački Feniks u New Yorku


U jednoj od galerija čuvenog Soho-a , kulturnog sjedišta New Yorka, otvorena je izložba iračkih umjetnika pod naslovom Od pepela do umjetnosti - Irački Feniks.

Peter Hasting Falk, kustos umjetničke galerije Nar u Soho-u je u augustu 2003 godine u New York Timesu pročitao članak o 29- ogodišnjem iračkom umjetniku Esam Pashi koji je nedugo nakon američke invazije počeo slikati preko Sadamovih murala.

Falk je e-mailom kontaktirao Esama i predložio mu da zajedno organiziraju izložu iračkih umjetnika. Esam je unuk bivšeg iračkog premijera Nuri al Saida koji je sa vlasti zbačen 1958. godine i potom ubijen. Esam je u posljednje vrijeme radio kao prevodilac i nastavnik jezika.

On je gospodinu Falku pomogao da stupi u kontakt sa umjetnicima iz Šiitskih, Kurdskih i Sunitskih zajednica i da ih sve okupi na ovoj izložbi.

Za vrijeme embarga tokom devedesetih godina ovaj irački umjetnik je svoja umjetnička djela prodavao preko UN-a za oko 200 dolara po komadu.

Esam Pasha kaže da izložba Irački Feniks predstavlja Irak, zemlju koja je osvajana i propadala mnogo puta kroz istoriju, zemlju koja ima duboke korijene u istoriji - i svaki put su iračani, kaže on, ustajali iz pepela, upravo kao Feniks i mislim da ime izložbe inspiriše i predstavlja optimističku ideju.

XS
SM
MD
LG