Linkovi

Pilule protiv gojaznosti


Mogao bi to biti dosanjani san za one koji nose višak kilograma. Poseban panel Federalnog američkog ureda za hranu i ljekove je preporučio odobravanje pilula za dijetu koje će se moći kupiti bez lječničkog recepta.

Dosanjani san, ili samo još jedna uzaludna nada da se kilogrami mogu istopiti sjedeći i uz obilnu trpezu?

Nova pilula za gubljenje težine, koju su neki nazvali čudotvorna pilula, uskoro bi mogla biti u prodaji. Panel experata je vladinom uredu za hranu i ljekove preporučio da se verzija ”Xenicala“, za koju predlažu da se zove ”Ally“, saveznik, pusti u slobodnu prodaju.

Lijek spriječava crijeva da absorbiraju oko 25 posto molekula masnoće iz hrane.

Chad Huebner, svećenik u Concordu, u Sjevernoj Carolini, kaže da mu je drago da će to moći kupiti bez lječničkog recepta.

Chad Huebner, gojazna osoba:
Ne želim da idem doktoru da govorim o svojoj težini. Mi često mislimo da je težina nešto o čemu se sami možemo brinuti.

Medjutim, bez nadgledanja lječnika, Vladin ured za hranu i ljekove smatra da pilule ne bi trebali uzimati oni koji pate od žuči, ili probavnih problema.

Tokom šestomjesečnog ispitivanja, gojazne osobe koje su uzimale Xenical izgubile su oko 3 kilograma više nego oni koji su uzimali lažnu pilulu. Za nečiju gojaznost možda premalo, pogotovo što će u slobodnoj prodaji biti slabije pilule.

Dr. Judith Korner, neuroendocrinolog:
Mislim da bi se trebali složiti oko toga da to nije čudotvorna pilula.

Kao kod svih ljekova, i ovdje postoje prateći efekti, i pilula kod nekih osoba može izazvati ponekad glasne, nekada priličito sramotne rekacije crijeva. Takvo oglašavanje čudotvorne pilule nije baš prijatno.

XS
SM
MD
LG