Linkovi

U prvoj rundi BiH sa EU razgovara o sadržaju Sporazuma


Glavni pregovarač BiH sa EU Igor Davidović izjavio je danas Srni da će tokom prve zvanične runde pregovora, koja počinje sutra u Sarajevu, biti razgovarano o sadržaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a na osnovu teksta koji je BiH dobila od EU.

"Razgovaraćemo o uvodnim, osnovnim i opštim načelima sporazuma, institucionalnim i završnim odredbama, a biće zastupljene i teme političkog dijaloga te regionalne i finansijske saradnje", precizirao je glavni pregovarač BiH sa EU, Igor Davidović.

Prema svom karakteru, pregovori o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji EU predstavljaju pregovore o dužini perioda za ispunjavanje odredbi Sporazuma.

Ključni i najveći dio Sporazuma, o kome će biti razgovarano u narednim rundama, odnosi se na liberalizaciju trgovine i ekonomskih odnosa između BiH i zemalja članica EU.

Prema planu, pregovori će nakon prve dvodnevne runde, biti vođeni svakih šest sedmica i, najverovatnije, biće okončani do kraja godine.

Nakon zaključivanja i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, slijedi ratifikacija u parlamentima svih 25 zemalja članica EU, kao i u Parlamentarnoj skupštini BiH

Kako je ranije najavljeno, BiH očekuje da prelazni period do ulaska u EU ne bude duži od 10 godina.

XS
SM
MD
LG