Linkovi

Rješenje je u dijalogu Evrope i Amerike


Evropa se pokrenula - najšira evopska politička organizacija, Vijeće Evrope je danas diskutovalo o tvrdnjama da se teritorija neke od evropskih država koristi za tajne logore CIA gdje se, daleko od javnosti, drže i muče zatvorenici.

Raport istražitelja Vijeća Evrope tvrdi da se takvo nešto nije moglo organizovati bez znanja evropskih vlada, Evropska komisija obećava skore korake, dok Evropski parlament najavljuje da će uskoro lidere Unije suočiti sa činjenicama i pitanjem: Da lisu znali za logore CIA?

Sasvim je nemoguće da su lideri evropskih država bili "slijepi i gluhi" na učestale letove CIA i uspostavljanje logora na teritorijama njihovih država, uvjeren je istražitelj Vijeća Evrope, Švicarac Dick Marty:

" Ono što danas mogu reći, u ovoj fazi, je da još uvijek nemamo dokaze i potvrde, sa pravnog stanovišta, o postojanju takvih tajnih zatvora. Nemamo ni pouzdane dokaze da su lokalne vlasti znale za njhovo postojanje. Medjutim, mogu rechi da imamo sve veću masu indikatora da treba nastaviti sa istragom po ovom pitanju. Izvori koji potvrdjuju postojanje takvih zatvora su pouzdani, sve ih je više i dobro su informisani".

Najčešće se pominju Rumunija i Poljska, čije se vlasti žestoko opiru bilo kakvom učešću u tajnoj saradnji sa američkim agentima. Više svjetla će unijeti i dokumentacija koja je danas stigla na adresu istražitelja Martyja: satelitski snimci postrojenja i aerodroma u Rumuniji i Poljskoj i zabilješke eropske kontrole letenja o tome ko je i kada slijetao i polijetao sa evropskog tla, posebno na lokacijama i u vrijeme koje interesuje istražitelja. On je s tim u vezi izjavio kako će dokumente pomno proučiti a o svojim nalazima obavijestiti javnost.

Inače ovaj Švicarac ne ostavlja prostora za sumnju- po njemu, praksu CIA je posredno potvrdio i Washington. Rješenje je u dijalogu, uvjeren je Marty, dijalogu Evrope i Amerike, tim prije što dva kontineta dijele iste sigurnsne prijetnje.

Dick Marty:
"Sučeni sa prijetnjom terorizma i svim ostalim prijetnjama, dijalog Amerike i Evrope je
esencijalan. Zaključujem riječima da bi takav dijalog bio i moguć, ako bi sa druge strane
Atlantika bilo ljudi da odgovaraju na pitanja. Takav dijalog bi bio moguć samo ako bi sa naše strane Atlantika bilo voljnih da ta poitanja postave, što, očito, još uvijek nije slučaj".

Paralelno sa ovim, Evropska komisija je danas odgovorila obećanjem da će uskoro, na osnovu svih raspoloživih informacija, donijetio oduku o narednim koracima, dok je tek osnovani privremeni komitet Evropskog parlamenta najavio da će ovog proljeća zamoliti evropske lidere da se pojave
pred parlamentarcima u Briselu i odgovore na pitanje: da li su znali za tajne logore CIA?

XS
SM
MD
LG