Linkovi

44-oro mrtvih u teškoj željezničkoj nesreći u Crnoj Gori


Članovi spasilačkih ekipa u Crnoj Gori i danas pretražuju olupine putničkog voza koji se survao u provaliju, pri čemu su smrtno stradale 44 osobe, dok ih je povrijeđeno skoro 200.

Na današnjoj konferenciji za novinare, crnogorski minsitar za zdravlje Miodrag Pavličić je rekao da se 13 povrijeđenih nalazi u kritičnom stanju, dok se 32 djece i dalje nalaze u bolnici.

U vozu se nalazilo na desetine djece, koji su se vraćali sa skijanja. On je rekao da je 40 tijela identificirano, i da među njima nema stranaca. Jedna povrijeđena žena se porodila nakon što je izvučena iz olupine voza. Majka i beba su, kako se izvještava, dobro.

U zvaničnom saopštenju crnogorskih vlasti navodi da je voz iskočio iz šina tek što je izišao iz tunela, i da se survao u trideset metara dubok kanjon Morače, kod sela Bioča, sjeverno od Podgorice. Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović je rekao da je moguće da su kočnice voza otkazale. Mašinovođa je pritvoren, a istraga je u toku. Crnogorski ministar transporta Andrija Lompar i direktor željeznica Ranko Medenica su ponudili ostavke zbog ovog incidenta. Crnogorska vlada je proglasila trodnevnu žalost.

Javnost u BiH s pažnjom je i nepodijeljenim suosjećanjem primila vijest o velikoj željezničkoj tragediji u Bioči kod Podgorice. Elektornski mediji u svim informativnim emisijama izvještavaju o ovom nemilom događaju, a predstavnici javnog i političkog života upućuju telegrame sućuti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović uputio je danas, ovim povodom, telegram saučešća predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću.
Jović napominje da svaka tragedija jednako uznemiri i boli i nastavlja: "sa djeca svijeta - naša su djeca, i sve njihove boli su i naše boli". Predsjedavajući Predsjedništva BiH poželio je povrijeđenima u ovoj nesreći brz i uspješan oporavak.

Telegram sućuti uputio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman je uputiti tim ljekara u Crnu Goru i pomoći žrtvama ove teške nesreće. Kako je saopćila Press služba KCUS-a, ponuđena je i mogućnost zbrinjavanja povrijeđenih u Kliničkom centru u Sarajevu.

Generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović je povodom ove nesreće, uputio telegram saučešća ambasadoru Srbije i Crne Gore u BiH Stanimiru Vukičeviću. Svoju pomoć, ponudio je I Crveni križ Federacije BiH, ističući da u ovakvim situacijama, kada prirodne i druge nesreće uzimaju ljudske živote, treba da dođe do izražaja snaga pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

XS
SM
MD
LG