Linkovi

Uoči specijalnog izvještaja o Balkanu


U komesarijatu za proširenje EU je najavljeno da se dovršava specijalni izvještaj komesara Olli Rehna o Balkanu, izvještaj koji bi trebao naglasiti ono što je za Zapadni Balkan najvažnije - nastavak procesa integracije, ali i ono na čemu insistira Brisel - ispunjavanje svih postavljenih standarda, te medjuanrdonih obaveza regiona. Prije svega, misli se na punu saradnju sa Hagom, predaju svih bjegunaca, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

S tim u vezi je najavljeno da se kada izvještaj za dva dana bude objavljen, može očekivati ponavljenje oštrog upozorenja komesara upućenog zvaničnom Beogradu da, ukoliko ne preda haške optuženike, može računati sa ozbiljnim posljedicama po proces pregovora sa Briselom.

Za izvore u Rehnovom komesarijatu poruka nije mogla biti oštrija ni jasnija. Evropljani, ohrabreni dosadašnjim rezultatima politike uslovljavanja, medju kojima ističu konačno hapšenje Ante Gotovine od strane španskih i hrvatskih sigurnosnih službi, odlučni su da istraju na takvom stavu i politici, ne samo prema Beogradu, već i ostatku regiona. To praktično znači da nemaju namjeru ostaviti regionu manevarski prostor i jasno podržavaju glavnu hašku tužiteljicu, Carlu del Ponte i njen plan, iznijet tokom nedavne posjete Briselu.

"Želim da jula ove godine započne sudjenje Mladiću, zajedno sa preostalih devet optuženih za genocid u Srebrenici...Mladić se mora pojaviti pred Sudom na tom sudjenju ".

XS
SM
MD
LG