Linkovi

Pakistanski premijer kritizirao američki raketni napad u Pakistanu


Pakistanski premijer Shaukat Aziz se nalazi u posjeti Washigntonu zbog razgovora sa zvaničnicima u vrijeme sve većih napetosti između dva saveznika. On bi se danas trebao sastati s ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom, a sutra s predsjednikom Bushom.

Premijer Aziz je stao u odbranu napora svoje vlade da zadobiju kontrolu nad udaljenim plemenskim regionima u blizini afganistanske granice. Govoreći jučer na američkoj televiziji, on je u pitanje doveo izvještaj u New York Timesu u kojem se navodi da su pokret Taleban, al-Qaida i strani borci ojačali kontrolu nad tim područjem posljednjih godina.

On je rekao da je 80 hiljada pripadnika pakistanskih snaga u plemenskim regionima uhvatilo više članove al-Qaide, ali da američke, afganistanske, i pakistanske snage moraju učiniti više kako bi stalno patrolirale granicom.

Gospodin Aziz je kritizirao američki raketni napad 13 januara na mjesto održavanja susreta al-Qaide u ruralnom Pakistanu u kojem je ubijeno 18 osoba.

Kratku najavu razgovora Bush-Aziz za Glas Amerike pripremila Amy Katz.

Raketni napad u kojem je ubijeno nekoliko al-Qaidinih vođa - doduše ne i čovjek broj dva Ayman al-Zawahiri - i najmanje 18 Pakistanaca među kojima je bilo žena i djece podstakao je žestoke anti-američke proteste širom Pakistana.

Kako analitičari ocjenjuju američki potez?

Teresita Schaffer, Centar za strategijske i međunarodne studije, Washington DC:
”Za pakistansku vladu je vrlo bitno da Sjedinjene države poštuju suverenitet Pakistna, da vlada te zemlje bude i ostane u poziciji da kontrolira šta se dešava na tlu Pakistana.“

Gotovo istovjetan zahtjev izrekao je prije neki dan i pakistanski premijer i sutrašnji gost Bijele Kuće.

Shaukat Aziz, predsjednik vlade Pakistana:
<Nećemo odustati od borbe protiv terorizma, ali - naravno - ne možemo tolerirati nikakvu akciju sa bilo čije strane u našoj zemlji koja bi rezultirala onim što se desilo tokom pretprošlog vikenda.>

Unatoč tenzijama koje je slučaj izazvao Scott McClellan, glasnogovornik Bijele Kuće ističe:
”Pakistan je dragocjen saveznik ratu protiv terorista. Tijesno surađujemo na njihovom privođenju pravdi i nastavićemo da to činimo.“

Osim o toj vrsti suradnje, predsjednik Bush i premijer Shaukat Aziz će, sasvim je izvjesno, razgovarati i o ekonomskoj suradnji i daljoj američkoj pomoći u obnovi pakistanskih područja teško oštećenih u katastrofalnom oktobarskom zemljotresu.

XS
SM
MD
LG