Linkovi

Ford odpušta 25 do 30 hiljada radnika


Poznati američki proizvodjač automobila – Kompanija Ford, drugi po veličini proizvodjač automobila u Sjedinjenim Državama, prisiljen je na ozbiljno promjenu proizvodne strategije koja podrazumjeva i ukidanje na desetine hiljada radnih mjesta i zatvaranje desetak fabrika.

Detalje tog plana, danas je saopštio predsjednik komapnije Bill Ford. Gospodin Ford je, pored ostalog, rekao da će biti zatvoreno 14 fabrika i otpušteno između 25 i 30 hiljada radnika. Što su razlozi za takve korake, šta o tome kažu analitičari i zaposleni u kompaniji?

“Have You driven a Ford letaly”
Jeste li skoro vozili Forda, pitaju u jednoj reklamnoj poruci.

Medjutim, sve manje i manje amerikanaca posljednjih 10 godina sjeda za volan jednog od fordovih vozila. Učešće Forda na američkom tržištu je u stalnom padu. Samo prošle godine prodaja SUV-a je pala za 30 posto. Prodaja raznih modela venova je opala od 25 do 53 posto. Limuzine? Ford ima sve više teškoća da napravi vozilo koje ljudi žele kupiti.

Ford 500 je odličan automobil, super je, ali je ružan. Treba samo na njega napisati Policija, kaže jedan od kupaca.

Analitičar automobilizma, Rebecca Lindlands, iz Global Insight-a, kaže da Ford nije odgovorio na zahtijev kupaca za boljim automobilom, boljim kvalitetom.

Fordove fabrike u Sjevernoj Americi rade sa ¾ kapaciteta. Hiljadu i 500 radnika u fabrici Wixom u Michigenu strahuju za svoja radna mjesta.

Jerry Petre koji je na liniji proveo 42 godine kaže da nije riječ o njima iz proizvodnje da nisu iskorišteni, nego onima iz uprave fabrike.

U Fordovoj fabrici u St.Louisu, jučer su zaposleni takodjer iskazali strahovanja za svoj posao.

Vi ste jednostavno broj i oni o tvom broju ne misle puno, kaže sa razočaranjem, radnik u Fordovoj tvornici, Tom Veltrop.

Nakon 100 godina uspješne proizvodnje američke auto-kompanije su preopterećene viskim cijenama rada, penzija i zdravstvene zaštite.

To su troškovi koje nemaju Honda, Nissan, Hunday i drugi koji prodaju na američkom tržištu, kaže Rebecca Lindlends.

Ona kao i drugi analitičari očekuju da će Ford smanjiti, ili prestati proizvodnju nepopularnih mini-venova, i početi praviti više hibridnih automobila.

Ford koji je odpočeo globalnu revoluciju u automobilskoj industriji sada u oštroj konkurenciji nastoji da održi korak na tržištu.

XS
SM
MD
LG