Linkovi

Kriza vlade RS nema direktnog uticaja na početak pregovora sa EU


Šef misije Evropske komisije u B i H, Majkl Hemfriz najavio je danas u Banjaluci da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom Unijom početi 25.anuara bez obzira na krizu entitetskih Vlada.

On je nakon odvojenih sastanaka sa zvaničnicima Republike Srpske i pojedinih stranaka, ujedno, poručio da razgovori o ustavnim promjenama u BiH moraju biti nastavljeni.

Evropska komisija ne pregovara sa entitetskim Vladama tako da kriza Vlade Republike Srpske nema direktnog uticaja na početak pregovora Bosne i Hercegovine o stablizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Perom Bukejlovićem, šef misije Evropske komisije za B i H, Majkl Hemfriz.

«Pregovore o stabilizaciji i pridružvanju ćemo početi sljedeće srijede a vodiće se sa pregovaračkim timom Bosne i Hercegovine koji predvodi Igor Davidović. Dakle vodimo pregovore sa državnim a ne entitetskim zvaničnicima», poručio je Hemfriz. On je ujedno nakon razgovora sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom podržao dosadašnji napredak u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH naglasivši da se ovi razgovori moraju nastaviti.Međutim, Milorad Dodik je poručio da SNSD u ovakvim okolnostima više nije spreman za nastavak ovih pregovora.

«Pregovori ne mogu da budu nastavljeni jer je ova generacija političara iscrpila sve svoje mogućnosti da dođu do dogovora u narednim sedmicama i da treba to očekivati,možda,nakon izbora ako za to budu spremni oni koji dobiju novi legitimitet na izborima.»

Majkl Hemfriz je danas u Banjaluci razovarao i sa članovima Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne Skupštine Republike Srpske a posjetio je i Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Tom prilikom ambasador Hemfriz je istakao da primjena poreza na dodatnu vrijednost već daje dobre rezultate te da je sam prelazak na novi poreski sistem u Bosni i Hercegovini prošao veoma lako.

XS
SM
MD
LG