Linkovi

Iran prijeti naftnom i bankarskom krizom


Francuski ministar vanjskih poslova Phillipe Douset Blazy se nalazi u Moskvi zbog razgovora s najvišim ruskim zvaničnicima o iranskom nuklearnom programu.

Francuska je zajedno s Britanijom i Njemačkom pozvala na hitnu sjednicu Međunarodne agencije za atomsku energiju drugog februara kako bi se saslušali evropski argumenti za upućivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti bi moglo nametnuti sankcije, ukoliko pronađe da je Iran prekršio međunarodne sporazume svojim nuklearnim programom.

Kina je danas pozvala na suzdržavanje i strpljenje u rješavanju nuklearne krize.

U medjuvremenu, Iran upozorava zapadne vlade o globalnoj naftnoj i bankarskoj krizi, ukoliko mu budu nametnute međunarodne sankcije zbog sumnji o nuklearnom programu.

Zvanična iranska novinska agencija navodi riječi ministra za ekonomiju Davouda Danesh-Jafarija koji je rekao da će i Iran i druge zemlje patiti ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a nametne sankcije. On je rekao da bi nametanje sankcija učinilo naftom bogate zemlje nestrpljivim da prebace svoj kapital iz evropskih banaka na sigurnija mjesta.

XS
SM
MD
LG