Linkovi

Palestinci u istočnom Jerusalemu slobodno mogu izaći na izbore


Članovi izraelske vlade su jednoglasno glasali da se dozvoli palestincima u istočnom Jerusalemu da glasaju 25. januara na palestinskim parlamentarnim izborima.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila ”da treba da postoji mogućnost za palestinski narod da učestvuje na izborima. ”U pismenom sapštenju gospodja Rice je pozdravila izraelsku odluku, i navela “Održavanje slobodnih i poštenih izbora 25. januara za palestinsko zakonodavno vijeće predstavlja ključni korak u procesu izgradnje miroljubive demokratske palestinske države. Gospodja Rice je takodjer rekla da “Sjedinjene Države ostaju pri stavu da u političkom procesu ne bi trebalo biti mjesta za grupe ili pojedince koji odbijaju da se odreknu terora i nasilja, koji odbijaju da prihvate izraelsko pravo na postojanje i razoružaju se.

Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack je izjavio da u demokratskom procesu takve grupe moraju napraviti izbor.

SEAN McCORMACK:
Ne možete s jedne strane reći da ćete zadržati pravo da koristite teror i nasilje i ubijate nedužne civile da bi ste ostvarili svoj cilj. A onda s druge strane recimo želite da učestvujete u miroljubivom demokratskom političkom procesu. Vi treba da se odlučite za jednu od ovih proturječnosti.

Vršilac dužnosti izraelskog premijera, Ehud Olmert je izjavio da se nada da će, nakon što Izrael u martu mjesecu održi izbore, početi raditi sa Palestincima na konačnom mirovnom sporazumu. Osnova za pregovore, rekao je gospodin Olmert bio bi plan kojeg podržavaju Sjedinjene Države poznat kao mapa puta ka miru.

XS
SM
MD
LG