Linkovi

“New Horizons” na putu za Pluton


Američka svemirska agencija NASA lansirala je raketu koja nosi svemirsku sondu čiji je cilj istraživati planetu Pluton i njeno okruženje.

NASA-ina istraživačka sonda po imenu New Horizons ili Novi horizonti poletjela je u svemir i do Plutona će putovati 9 godina.

Ova svemirska sonda bez posade, koja je veličine koncertnog klavira, će istraživati Pluton i njegov mjesec Charon. Sa sedam istraživačkih instrumenata, New Horizons će sakupljati informacije geološke i atmosferske prirode. Podaci sa sonde će po tom biti poslani na Zemlju.

Pluton je zadnja planeta Solarnog sistema koja se istražuje, djelimično i zbog toga što je od zemlje udaljena pet milijardi kilometara. Alan Sternis, glavni istraživač ove misije, kaže da svemirska sonda može za istraživače sakupiti pravo blago novih informacija o daljinama Solarnog sistema, prostoru zvanom Kuiper Belt.

Alen Sternis:
U istoriji plantarnog istraživanja priroda nas uvijek nagradi pogledom iz bliza. A mi nikada ranije nismo vidjeli egzotiku Kuiper pojasa. Mislim da ćemo saznati mnogo o tome kako je došlo do formiranja Solarnog sistema, o istoriji bombardovanja solarnog sistema, o dvojnim planetama, rapidnom nestajanju atmosfere. Ima toliko poklona u vreći, ne znam odakle da počnem.

Američki astronom je otkrio Pluton 1930. godine. Ali tek u posljednjih deset godina su naučnici shvatili da Pluton može dati neke odgovore na pitanje: Kako je nastao Solarni sistem? Naučnici kažu da će dolazak New Horizons-a na Pluton 2015., biti i bukvalni i figurativno najveći korak u planetarnom istraživanju do sada.

XS
SM
MD
LG