Linkovi

Čiča Tomina koliba pod zaštitom države


Roman "Čiča Tomina koliba Harriet Beecher Stowe, potresna priča o brutalnosti robovskog života u tadašnjim Sjedinjenim Državama privukla je veliku pažnju javnosti odmah nakon objavljivanja 1852. godine. deset godina kasnije 1862. godine američki predsjednik Abraham Lincoln je, susrevši se sa autoricom romana, rekao da je njena knjiga podstakla rat Sjevera i Juga kojim je, pobjedom Sjevera, u Sjedinjenim Državama ukinuto ropstvo.

Ovih dana je imanje i kuća u kojoj je živio rob čija su sjećanja bila inspiracija za roman otkupljeni od sadašnjih vlasnika da bi, kako je planirano, bila sačuvana kao znak jednog prošlog vremena za generacije koje dolaze.

TV priču o tome pripremio novinar Glasa Amerike Jeff Swicord.

- Dobro došli u ovaj povijesni trenutak. Ja sam Derik Berlarge, iz Službe za planiranje okruga Montgomery.

Nedaleko od Washigtona, uz nešto prigušenu buku sa obližnje saobraćajnice, prošlog ponedeljka održana je prigodna svečanost kojom je gospodarska kuća izgrađena u 18. stoljeću i definitivno uvrštena u popis javnih državnih dobara. Omanji dio velike gospodarske kuće koji je služio kao kuhinja, postao je poznat kao čiča Tomina koliba. U tom prostoru živio je i robovao Josiah Henson, a njegova sjećanja koja je zapisao nakon što je pobjegao u slobodu, poslužila su mladoj i darovitoj Herriet Beecher Stowe za roman "Čiča Tomina koliba."

Gwen Wright, historičarka: Mislim da su tim romanom o užasnom životu robova ljudi jednostavno bili probuđeni. Bilo je pokušaja da se ropstvo ukine i prije pojave knjige. Nakon objavljivanja romana, ukidanje ropstva postalo je dominatna tema mnogih razmišljanja i razgovora.

Josiah Henson je, kao rob, odrastao i radio na 200 hektara velikoj farmi Issaca Rileya. Tokom godina postao je upravnik tog imanja. Vjerojatno je mogao zaraditi dovoljno novca da otkupi slobodu.

Derick Berlage, Služba za planiranje okruga Montgomery: Nije nimalo upitno da su njegovi memoari poslužili kao inspiracija Herriet Beecher Stowe. Osim ovog imanja, o uzajamnoj vezi te dvije osobe, vrlo važne za američku povijest, postoje nesumnjivi historijski dokumenti.

Tokom proteklih 40 godina imanje na kojem je robovao Josiah Henson pripadalo je porodici Maleet-Prevost. Nakon smrti roditelja sin Greg i sestra Sue su shvatili da je kuća u kojoj su živjeli prevelika za njih.

Greg Mallet-Prevost, vlasnik imanja: Ovdje sam samo da kažem hvala. Briga o imanju koje su moji roditelji toliko voljeli biće nastavljena na najbolji mogući način.

Gospodarsku kuću, kuhinju, odnosno čiča Tominu kolibu, i kompletno zemljište otkupio je okrug Montogomery. Planirano je sačuvati taj kompletan prostor za buduće generacije. Jer, "čiča Tomina koliba" nije samo lokalna znamenitost, već objekat i prostor veoma važan i za povijest američkih crnaca i uopće za američku historiju. I Kanađani su uradili nešto slično. Naime Josiah Henson je prebjegao u Kanadu, a njegova kuća u Dresdenu, u pokrajini Ontario, sačuvana je kao povijesni objekat.

XS
SM
MD
LG