Linkovi

Prva osoba u svijetu sa transplantiranim licem zapalila cigaretu


Prva osoba u svijetu kojoj je izvršena transplantacija dijela lica, kako navode mediji, svoje nove usne koristi kako bi ponovno zapalila cigaretu. Doktori kažu da bi pušenje, medjutim, moglo ozbiljno ugroziti proces zaliječenja, dovodeći u pitanje prihvatanje novog tkiva od strane njenog organizma.

Vodeći liječnik u timu, doktor Jean Michel Dubernard, je na konferenciji za novinare u gradu Tusin, u saveznoj državi Arizoni,otvoreno rekao da bi pušenje moglo predstavljati veliki problem za pacijenticu na kojoj su on i njegove kolege izveli ovu pionirsku operaciju.

38-godišnja žena, identificirana samo po imenu, Isabelle, je operacijom bez presedana, izvedenom 27-og novembra u Francuskoj, dobila novi nos, bradu i usne, i to od jedne žene koja je već duže vrijeme u vegetativnom stanju, i za koju su liječnici ustvrdili da joj nema oporavka.

Medjutim, cigarete, kojima je Isabelle ponovno pribjegla, mogu biti opasne posebno nakon tako teške i rizične operacije, jer usporavaju cirkulaciju krvi. Američki su liječnici doveli u pitanje etičnost takve operacije. Pacijentica Isabelle je dio lica izgubila kada ju je napao vlastiti pas.

XS
SM
MD
LG