Linkovi

Human Rights Watch oštro osudjuje američku vladu


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je oštro osudila američku vladu zbog, kako navodi, namjerne politike zlostavljanja uhapšenih terorističkih osumnjičenika, navodeći da se za zlostavljanje ne može kriviti mali broj niskorangiranih vojnika.

Ova organizacija je danas izdala svoj godišnji izvještaj o narušavanjima ljudskih prava u svijetu. Navodi se da je upotreba torture i ostalih zlostavljanja od strane administracije predsjendika Busha u ratu protiv teororizma oštetila borbu za ljudska prava u svijetu, te narušila američki kredibilitet.

Grupa navodi da su napori administracije da porazi kongresnu mjeru kojom se zabranjuje surov, nehuman i ponižavajući tretman zatvorenika najbolji primjer takve politike. Human Rights watch navodi da bi predsjednik Bush trebao imenovati specijalnog tužitelja koji bi istražio zlostavljanja.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je odbacio zaključke u ovom izjveštaju , govoreći da je on više zasnovan na političkom sadržaju, nego na činjenicama. On je kazao da Sjedinejen Države rade mnogo više od bilo koje zemlje na unapređenju reformi i promoviranju ljudskih prava.

U izvještaju se također optužuje Kanada za nastojanja da razvodni novi sporazum kojim se zabranjuju prinudni nestanci, te Britanija zbog slanja osumnjičenika za terorizam u zemlje koje će ih vjerovatno mučiti.

Također se osuđuju zemlje, uključujući Rusiju, Kinu i Uzbekistan za korištenje rata protiv terorizma kako bi napali svoje političke protivnike.

XS
SM
MD
LG