Linkovi

Tužba protiv administracije predsjednika Busha


Dva udruženja američkih gradjana pokrenuli su sudski postupak u nastojanju da prisile administraciju predsjednika Busha da okonča program špijuniranja unutar Sjedinjenih Država. Akcija je usljedila usred rastućih kontroverzi oko tog pitanja.

Američko udruženje za gradjanska prava i Centar za ustavna prava pokrenuli su tužbu u nadi da će federalni sudu program domaćeg špijuniranja kojeg sprovodi administracija predsjednika Busha proglasiti nezakonitim.

Oni tvrde da je predsjednik Bush prekoračio ovlaštenja kada je, nakon terorističkih napada 11 septembra 2001., odobrio Agenciji za nacionalnu sigurnost da bez sudskog odobrenja nadgleda telefonske pozive i e-mail amerikanaca osumnjičenih da imaju veze sa teroristima.

Administracija tvrdi da predsjednik ima ovlasti da naredi takvo prisluškivanje u vrijeme rata i glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan brani taj program kao ključan u ratu protiv terorizma.

Scott McClellan, glasnogovornik Bijele kuće:
Mislim da ta lakoumna tužba ničim ne doprinosi jačanju gradjanskih prava i zaštiti američkog naroda, i ta mjera je to što jeste. U smislu autorizacije, to je vitalno sredstvo.

U ponedjeljak je bivši podpredsjednik Al Gore, iz opozicione Demokratske partije, osudio tu praksu.

AL Gore, bivši podpredsjednik SAD:
Ono što znamo o ovoj raširenoj akciji prisluškivanja zapravo podstiče zaključak da predsjednik Sjedinjenih Država krši zakon, često i uporno.

Gospodin Gore je pozvao na trenutnu istragu tog slučaja.

Senator iz Republikanske partije, Arlen Specter je predsjednik Senatskog komiteta za pravna pitanja. Govoreći nedavno za tv mrežu ABC u emisiji Ove sedmice sa Gerogeom Stephanopolousom, on je rekao da će komitet o tom pitanju obaviti saslušanje sljedećeg mjeseca.

Arlen Specter, predsjendik Senatskog komiteta za pravna pitanja:
Mi predsjedniku Bushu nećemo dati unaprijed podpisan ček, i samo zato što smo u istoj partiji ne znači da to nećemo pažljivo razmotriti.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su mišljenja amerikanaca gotovo jednako podjeljeno oko toga da li predsjednik u vrijeme rata ima pravo na program domaćeg špijuniranja.

XS
SM
MD
LG